Zeg niet zomaar cholesterol

Veel mensen gaan ervan uit dat vetten sowieso slecht zijn voor ons, en beperken tijdens het diëten de vetinname drastisch. Dit is echter niet nodig en zelfs niet gezond. Je moet alleen het onderscheid kunnen maken tussen goede en slechte vetten. Daaruit produceert het lichaam namelijk goede of slechte cholesterol.
 


Vet hebben we nodig

Een gezonde voeding is niet per definitie arm aan vetten. We hebben bijvoorbeeld vet nodig om de vetoplosbare vitaminen A, D en K op te kunnen nemen in het lichaam. Idealiter beperken we ons dan tot de goede vetzuren: mono-onverzadigde vetzuren (die vind je in bijvoorbeeld olijf- en zonnebloemolie) en poly-onverzadigde vetzuren (zitten vooral in vette vis en noten). Te mijden vetten zijn verzadigde vetzuren (van dierlijke oorsprong, of palm- en kokosolie) en transvetten (deze ontstaan bij de hydrogenatie van plantaardige vetten zoals dit gebeurt bij gebak, koffiekoeken enz. )

Goede en slechte cholesterol

Vetten worden door ons lichaam omgezet in cholesterol, een vet-achtige substantie die ons lichaam nodig heeft, onder meer voor de vorming van galzouten. Cholesterol bindt zich in ons lichaam aan bepaalde andere partikels, die zorgen voor het transport ervan (LDL, HDL, ...).

De LDL-partikels (uit het Engels: Low Density Lipoproteïn) brengen de cholesterol via de bloedvaten naar de weefsels. Dit is wat we de ‘slechte cholesterol’ noemen.

HDL-partikels (High Density Lipoproteïn) brengen het overschot aan cholesterol in de weefsels naar de lever, waar het kan worden afgebroken. Dit noemen we de ‘goede cholesterol’.
Wanneer er teveel LDL aanwezig is in ons lichaam, gaat het teveel aan cholesterol zich ophopen in de aders waardoor er zich bloedklonters kunnen voordoen. Die leiden op hun beurt tot beroertes, hartinfarcten...

De ideale waarden

De verhouding tussen goede en slechte cholesterol is belangrijk. De relatie totaalcholesterol ten opzichte van HDL mag nooit hoger zijn dan 4,75. Daarbij houden we de LDL het liefst onder de 115 mg/dl bloed, de HDL boven de 40 mg/dl bloed, en de totaalcholesterol onder de 190 mg/dl bloed.  Een totaalcholesterol boven 240 mg/dl is te hoog.
Maar opgepast, cholesterol blijft een essentiële stof voor ons lichaam. Je mag er dus ook niet te weinig van hebben.

Ellen Wielandt

© Vivat.be 2020