Wellness voor de doden

De meeste kerkhoven zijn troosteloze plaatsen. Terwijl je er eigenlijk toch net troost zou moeten vinden, voor je verdriet en het gemis. Hoe kunnen we onze begraafplaatsen wat...leuker maken?


 

Als we onze troosteloze kerkhoven nu bijvoorbeeld eens zouden veranderen in botanische parken. Private en gemeentelijke eigenaren kunnen hun braakliggende gronden ter beschikking stellen voor iedereen die er bomen wil planten. Zo zouden we rond de uitvaartsrite voor elke dode een stukje bospark kunnen aanleggen. Voor zover hij dat zelf tijdens zijn leven al niet had gedaan. Dan krijgen de doden wat gezelschap van kuifmeesjes en eekhoorns en liggen ze niet meer zo overbevolkt op elkaar. We hebben dan gelijk een gratis ecologische bestemming voor al die publieksdomeinen die zo zielig verkommeren.

Een grafbezoek groeit zo uit tot een

biogrammatische
activiteit in een biogrammatische omgeving. Met Allerheiligen vervangen we de chrysanten gewoon door haagbeuken. Het troosteloze kerkhof wordt een kerk’woud’, met een gezonde vleug wellness. (Jeff Hoeyberghs)

 

© Vivat.be 2020