Water besparen in de badkamer

Een Belgisch gezin gebruikt gemiddeld 120 liter per persoon en per dag. Het overgrote deel daarvan dient voor de spoeling van de toiletten en voor onze dagelijkse douche of bad. Enkele tips om minder water te verbruiken.


Aan de lavabo laat je het water liever niet lopen als je je tanden poetst. Gebruik een beker.


Neem een douche in plaats van een bad. Voor een bad is 150 à 200 liter water nodig, terwijl een douche maar 60 à 80 liter verbruikt of zelfs maar 30 à 40 liter als je minder lang doucht.

Minder water in de douche verbruiken, kan ook met een bruismondstuk (of spaarperlator) die de hoeveelheid water vermindert en vervangt door lucht. Het vermindert het debiet maar behoudt de druk. Deze eenvoudige ingreep laat een waterbesparing van meer dan 50 % toe.

Een klassiek toilet verbruikt per spoelbeurt al snel 10 liter. Je kan kiezen voor een toilet met een waterbesparend reservoir (er zit dan gewoon minder water in) of een toilet met spaarknop, dat toelaat om tot 50 % water te besparen.

Vergeet niet lekkende leidingen te herstellen. Tien druppels water per minuut lijkt weinig, maar loopt op tot 200 liter per jaar!

De douchecoach

De gemiddelde Vlaming doucht 8,5 minuten. Dat kan best iets korter. Met de douchecoachzandloper onder de douche te plaatsen, help je jezelf 5 minuten te douchen in plaats van 8,5. Daardoor bespaar je 35 liter warm water per douchebeurt. Dit is per week al snel 240 liter warm water per persoon. Een verrassend product, leuk en handig voor het hele gezin.

Photo : Grohe

© Vivat.be 2020