Waarom een menopauze?

De menopauze is een fenomeen dat bij geen enkel andere soort voorkomt. De meeste dieren blijven een leven lang vruchtbaar, onze vrouwen verliezen hun vruchtbaarheid ergens halverwege. Waarom eigenlijk?


De ‘overgang’ begint al kort na de veertig en de vruchtbaarheid daalt daarna exponentieel. Zo kunnen oudere vrouwen zich na de menopauze volledig aan de opvoeding van de kleinkinderen wijden, denken de sociobiologen, en de jonge moeders ontlasten, adviseren en ervaring meegeven. Mensenmoeders hebben dat soort van steun ook nodig. Een mens kan een andere mens niet alleen volwaardig opvoeden, zelfs niet met z’n tweeën. De belangrijkste steun voor een vrouw met een zuigeling kwam vroeger, in de stammentijd, niet van haar man maar veeleer van haar moeder en tantes, die menopauzaal als ze waren, de handen vrij hadden om te helpen.

De menopauze is zeker geen recent gegeven omdat de vrouwen door de stijging van de levensstandaard nu eenmaal langer zouden leven. Nog geen honderd jaar geleden was je op je vijftigste statistisch gesproken inderdaad stokoud of dood. Maar die gemiddelde leeftijd werd (en wordt) natuurlijk sterk beïnvloed door kinder- en kraamsterfte, infectieziekten en gewelddadige overlijdens. Er waren toen even goed honderdjarigen, en de vrouwelijke vruchtbaarheid bij de overlevenden stopte op hetzelfde moment. Ook prehistorische artefacten wijzen in die richting, met talrijke afbeeldingen van oudere vrouwen die de typische ‘blokkerende’ kenmerken van de menopauze vertonen.

In feite werden zij extra gewaardeerd, bijna als levende godinnen, wat hun biogrammatische nut alleen maar bevestigt. We mogen er dus gerust van uit gaan dat het mechanisme van de menopauze stamt uit de oertijd en gelijklopend is ontwikkeld met ons complexe stamfunctioneren.(JH)

 









© Vivat.be 2020