Vinnig Vlaanderen focust op gezonde voeding

Vinnig Vlaanderen is een initiatief van de Vlaamse overheid en behelst een campagne rond gezondheid die verspreid over 3 jaar loopt. Vorig jaar stond 'meer bewegen' centraal en dit jaar wordt de campagne toegespitst op gezonde voeding. Men wil gezonde voeding actief promoten via een positieve campagne: "gezond bewegen en eten doe je om je goed in je vel te voelen".


De campagne richt zich tot alle Vlamingen. Er zijn tips voor werkgevers en werknemers, voor leerlingen, ouders en scholen, voor gezinnen, verenigingen, senioren, ... Gezond eten kan immers overal en is goed voor iedereen. Men wil jong en oud aan het denken zetten over hun eetgewoonten via vier eenvoudige tests: een vochttest, een groente- en fruittest, een vezeltest en een vettest.

Gezond eten heeft immers heel wat voordelen. We moeten allemaal minder vet en toegevoegde suikers en méér voedingsvezels gaan eten. Groenten, fruit, bruin brood en melkproducten maken integraal deel uit van een gezonde en gevarieerde voeding. Het is de ideale preventie tegen overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes, ... Vinnig Vlaanderen ontplooit zelf heel wat initiatieven, maar roept ook andere verenigingen en mensen op acties op poten te zetten.

In het kader van de campagne vinden heel wat acties plaats. De jeugd wil men onder meer bereiken via acties in de scholen, die er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat leerlingen één keer per week gedurende het hele schooljaar fruit kunnen eten op school. Van de ouders vraagt men voor deze specifieke actie een bijdrage van 5 euro per kind per jaar. Naast acties op scholen worden er talrijke initiatieven ontwikkeld voor jong en oud, o.m. in bedrijven, door gemeentebesturen, via lokale dienstencentra en socio-culturele verenigingen.

Voor alle info kunt U terecht op de website

www.vinnigvlaanderen.be
.

Paul Willems

© Vivat.be 2020