Stop voedselverspilling!

Een studie van het OIVO (Onderzoeks- en informatiecentrum van de verbruikersorganisaties) toont aan dat voedselverspilling de consumenten handenvol geld kost. Tijd om onze dagelijkse handelingen te veranderen.
 


Voor heel België zou die voedselverspilling tot 660.000 ton oplopen. Prijs daarvan: 1,4 miljard euro. In totaal wordt per inwoner per jaar 15 kg en 175 euro voedsel verspild. En dit terwijl één miljard mensen chronisch honger lijdt ...

We moeten dus stoppen met weggooien. Of we moeten gewoon beter consumeren.

Het OIVO heeft voor de Europese week van de afvalvermindering (die van 19 tot 28 november loopt) fiches gemaakt met meer dan 41 tips om deze verspilling te verminderen. Die fiches geven ook uitleg bij de impact van die gebaren op het budget, de gezondheid en de leefomgeving van de consument. Het centrum hoopt op deze manier de consumenten de weg te wijzen naar goede intenties voor het verminderen van het afval.

Voedselverspilling begint al bij het kiezen van de producten en van de hoeveelheden in de winkel. Het OIVO heeft vastgesteld dat, in 9 op de 10 gevallen, het weggooien van producten gebeurt uit hygiënische of veiligheidsoverwegingen. Tijdens de feestperiode, en specifiek ter gelegenheid van Nieuwjaar, is de verspilling nog erger. Er wordt dan 13 % van de voorziene voedingsproducten weggegooid: dat is het dubbele van wat op de andere dagen in de vuilnisbak belandt.

Het is dus het juiste moment om de fiches van het OIVO met aandacht te lezen. Deze zeggen bijv.om menu's op voorhand op te stellen voor de hele week en een boodschappenlijstje op te maken in functie van die menu's.

Een andere aanrader is kazen en fijne vleeswaren ter plaatse op maat gesneden hoeveelheden te kopen. Zo koop je een hoeveelheid die met je behoeften overeenstemt, en niet meer. Doe hetzelfde met fruit en groenten. Koop ze los en niet in voorverpakte pakketjes. Vergeet ook niet de verbruiksdatum van voedingswaren te controleren vooraleer ze in het winkelkarretje te plaatsen.

Je vindt alle praktische tips, geïllustreerd door tekeningen van Serdu, op de website www.observ.be.

© Vivat.be 2020