Slapen zonder pillen

Slikken om te slapen: almaar meer Belgen doen het, ongeveer tien procent van de bevolking zelfs langdurig. Terwijl het effect van de meeste slaapmiddelen na amper een week al begint te verminderen. Behalve het verslavende effect dan. Een beknopt ABC van de slaapproblematiek.


Alcohol

Het meest gebruikte is ook het slechtste slaapmiddel. Je valt er misschien wel van in slaap, maar de zo belangrijke remslaap zal wel helemaal verstoord zijn.

Benzodiazepine

In de jaren ’70 gelanceerd als wondermiddel onder de merknamen Xanax en Temesta. Geen nevenwerkingen – het perfecte slaapmiddel. In feite sterk verslavend en ook verantwoordelijk voor concentratiestoornissen en valpartijen bij bejaarden.

Cola

Veroorzaakt naar schatting de helft van alle slaapproblemen bij kinderen.

Depressie

Heeft net als slapeloosheid vaak emotionele of psychosociale oorzaken.

Effectief

…zijn slaapmiddelen amper een week. Daarna werken ze steeds minder goed. Als je stopt, slaap je nog slechter, met een nieuwe pil gaat het heel even opnieuw beter, maar in feite heeft de verslaving zich op dat moment al ingezet.

Fysiologie

Iedere persoon heeft een eigen slaapfysiologie. De individuele slaapduur schommelt tussen vijf en tien uur, de gemiddelde inslaaptijd bedraagt vijftien minuten. Twee tot drie nachtelijke onderbrekingen van de slaap zijn normaal. Senioren slapen oppervlakkiger en korter.

Gent

In de opleiding huisartsengeneeskunde aan de Gentse universiteit wordt sinds kort een behandeling vooropgesteld zonder medicijnen. De toekomstige artsen zullen hun patiënten in de toekomst eerder moeten helpen afkicken dan verslaafd te maken.

Hygiëne

Heel belangrijk in de slaapkamer. Je slaapt beter in een schone, goed verluchte ruimte dan in een bestofte, geheel afgesloten kamer.

Industrie

Iedere dag stuurt de medische industrie zo’n drieduizend vertegenwoordigers uit - sommige huisartsen krijgen er tien per week op bezoek. De huisartsen kunnen blijkbaar nog altijd niet aan die verderfelijke praktijken weerstaan.

Joint

Voor veel mensen het ideale slaapmiddel. Jammer genoeg illegaal.

Koffie

Voor veel mensen de ultieme slaapverstoorder. Maar wel legaal.

Loprazolam

Archetypisch slaapmiddel, op de markt sinds 1983. In tegenstelling tot vroeger melden de bijsluiters van slaapmiddelen alle mogelijke bijwerkingen. Een verminderd reactie-, concentratie- en coördinatievermogen lijkt er zowat altijd bij te horen. Gewenning en overgevoeligheid zijn niet uit te sluiten. Kinderen en ouderen kunnen misschien beter een ander middel nemen. Zeg niet dat u het niet geweten hebt.

Meditatie

De zuiverste manier om slapeloosheid te voorkomen en te bestrijden. Vaak gecombineerd met yoga.

Noctamid

Zie Loprazolam

Oxazepam

Werkzame stof en merknaam, op recept verkrijgbaar onder de namen Seresta en Seresta Forte. Kalmeermiddel dat ook beter doet inslapen. Bijwerkingen: zie Loprazolam, met bijkomende afvlakking van de emoties.

Piekeren

Niet doen als je in bed ligt. Beter is het om toch nog even wakker te blijven. Als je na twintig minuten niet in slaap raakt, ga dan een glas melk (kalmerende aminozuren!) met honing drinken en kijk nog wat tv. Maar ook niet meer dan dat. Uiterlijk een uur later zou je dan echt wel slaap moeten krijgen.

Q & A

Alle vragen en antwoorden in verband met slapeloosheid vind je via deze link.

http://slapeloosheid.boogolinks.nl/

Rituelen

  • Heel belangrijk voor een goede slaap.
  • Slaap zo kort of zo lang als je zelf prettig vindt.
  • Probeer zoveel mogelijk op dezelfde tijden naar bed te gaan en op te staan.
  • Geen dutjes overdag.
  • Geen zware fysieke of geestelijke inspanningen voor het slapengaan.
  • Niet werken, studeren of naar tv kijken op de slaapkamer.

Stilnoct

Slaapmiddel van de nieuwe generatie met een hele waslijst aan bijwerkingen. Reactie- en concentratievermogen neemt af, tijdelijke verstopping, diarree of misselijkheid, afname libido, toename eetlust en gewicht, ernstige neerslachtigheid, (bij kinderen en ouderen) tegenstrijdige reacties als opwinding en woedeaanvallen, kortdurend geheugenverlies, slaperigheid, een katergevoel, afvlakking van het gevoel, verwardheid, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, spierzwakte (onzeker lopen) of dubbelzien.

Temesta

Vooral in België mateloos populair. Een klassieker onder slaapmiddelen.

U

…bent meestal de enige persoon die u op de lange termijn beter kan doen slapen.

Valeriaan

Kruidenmiddel bereid uit de wortels van de Valeriaanplant. Verkrijgbaar in capsules, dragees en tabletten. Valeriaan heeft een licht rustgevende werking – er zijn geen bijwerkingen.

Wijn

Zie alcohol.

Xanax

Zie Temesta.

Yoga

Zie meditatie.

Zelfhypnose

Leg je laken op je mond met de rand onder je neus. De koolstofdioxide die je binnen krijgt heeft een licht verdovende werking.

Meer info:

  • www.apotheek.nl
     
  • Universiteit Gent
© Vivat.be 2020