Slapelooseid, prikkelbaarheid, maagpijn,...? Jetlag!

Wie vaak over verschillende tijdzones reist, kent dit lastig gevoel: slapelooseid, hoofd- of maagpijn, prikkelbaarheid, enzovoort. Maar de jetlag kan je wel vermijden dankzij enkele tips.



Jetlag is een tijdelijke stoornis die kan optreden bij langeafstandsvluchten, vooral wanneer reizigers verschillende tijdzones doorkruisen. Je bent moe, prikkelbaar, suf, gedesoriënteerd en soms kan je zelfs de eerste dagen niet slapen.

Deze symptomen zijn te wijten aan het regelsysteem van ons lichaam, een soort interne klok die totaal in de war is. Dit regelsysteem werkt volgens een dag-nachtritme waarbij een cyclus ongeveer 24 uur duurt. En die cyclus kan niet zomaar verschoven worden ; vandaar de zogenaamde jetlag.

Jetlag houdt meestal een week aan en het slaapritme wordt vaak al teruggevonden na een tweetal dagen. Toch kan je het vermijden of verminderen door een paar tips te volgen.

Anti-jetlagtips

Bereid je reis een week voor het vertrek al voor. Pas je slaapritme geleidelijk aan: voor een reis naar het oosten moet je iedere dag iets vroeger opstaan en iets vroeger gaan slapen, voor een reis naar het westen doe je het omgekeerde. Schuif op dezelfde manier ook je maaltijden op. Doe dit wel geleidelijk (max. 1 uur per dag).

Zet je polshorloge bij het aan boord gaan gelijk met de tijd van de plaats van bestemming.

Een vlucht naar het westen (waarbij de dag langer duurt) geeft minder problemen dan een vlucht naar het oosten. Na een westwaartse vlucht moet je wakker blijven zolang het licht is, en proberen te slapen van zodra het donker wordt.

Na een oostwaartse vlucht moet je fel licht vermijden in de ochtenduren, en moet je in de namiddag zoveel mogelijk buiten in het daglicht vertoeven.

Voor korte reizen (maximaal 3 tijdzones) plan je vergaderingen en dergelijke best in de morgen na een vlucht naar het westen en ‘s avonds na een vlucht naar het oosten.

Voor reizen van langer dan 10 uur vlieg je het best westwaarts.

Vermijd alcoholische dranken tijdens de vlucht en tijdens de eerste uren en dagen ter plaatse, want alcohol vertraagt de aanpassing aan de nieuwe tijd.

Melatonine, slaaphormoon

Je kan ook een slaapmiddel met een korte werkingsduur innemen om de eerste nachten beter te slapen. Wat heel goed werkt, is melatonine. Dat is het hormoon dat net ontregeld wordt door de verschillende tijdzones. Normaal gezien stijgt die 's avonds om je slaap te bezorgen. Je kan synthetische melatonine innemen om je interne klok aan te passen.

Melatonine was tot voor kort verboden in België. Nu kan je het wel vinden onder de naam Circadin. Er worden ook melatoninepreparaten aangeboden in natuurwinkels en op internet, maar de kwaliteit ervan kan niet worden gegarandeerd.









© Vivat.be 2020