Skistations streven naar duurzame ontwikkeling

Zowel in de Alpen als in de Pyreneeën ontwikkelen zich projecten voor duurzaam wintersporten. Een vijftigtal skistations heeft al een charter getekend.

 


Skistations zijn echt geen voorbeeld van positief natuurbeheer. Via hun economische activiteiten laten de skistations alleen maar littekens na in het berglandschap. Ze maken ook de natuurlijke rijkdommen kapot: vernietiging van de bodem, verandering van de biodiversiteit, verstoringen die een invloed hebben op de structuur en de werking van de ecosystemen, ... . En dan heb je nog het gebruik van de sneeuwkanonnen en de waterreserves die steeds meer schaars worden.

Gelukkig komen er initiatieven rond duurzame ontwikkeling. In de Pyreneeën heeft het Agence Régionale Pour l’Environnement (ARPE) in 2007 en 2008 11 wintersportstations met een ISO 14001 (milieucertificaat) gecertificeerd.

Het agentschap heeft ook een gids gepubliceerd voor het milieubewustzijn van de wintersportgebieden van de Pyreneeën. Deze gids werd uitgedeeld aan alle stations in de Pyreneeën en vervolgens naar alle Franse wintersportplaatsen.

De bedoeling is te helpen vaststellen wat er aan hun milieusite moet worden gedaan. Zeven milieuthema's komen aan bod, onder andere afval, geluid, vervuilingsrisico, vervoer en water.

Elk thema heeft een regelgevend standpunt met een lijst van referentieteksten, informatie over belangrijke milieu-effecten, de mogelijke verbeteringen, praktische werkbladen voor het opnemen van informatie over de situatie van het station, en nuttige contacten.

In de Alpen bestaat er, naast gelijkaardige certificatie-initiatieven vanwege de skistations, een conventie over de bescherming van de Alpen (de Alpenconventie). Die gaat uit van Europa en zeven landen (Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Liechtenstein, Zwitserland en Slovenië).

Er werd ook een charter opgesteld onder impuls van de ANMSM (de Nationale Vereniging van Burgemeesters van Bergstations) en in samenwerking met ADEME (Agentschap voor Milieu en Energiebeheer) en Mountain Riders. Het charter spreekt natuurlijk over waterbeheer, vermindering van het energieverbruik, afvalscheiding, …, maar ook over het aanmoedigen van milieuvriendelijke vervoerswijzen, toeristische activiteiten met inachtneming van het milieu en het landschap, bewustmaken van gebruikers van het station om zich verantwoordelijk te gedragen, … . Het gaat ook over een invoering van een systeem om de naleving van dit charter te controleren.

Al 52 stations hebben de charter getekend, waaronder Chamonix-Mont Blanc, La Plagne, Les Deux Alpes, Les Ménuires….

Foto : www.photo-libre.com

© Vivat.be 2020