Omega-3 vooral heilzaam voor vrouwelijke hartlijders en diabeten

Extra inname van omega-3-vetzuren of visolie brengt geen soelaas voor ernstige hart- en vaatpatiënten. Enkel vrouwelijke hartpatiënten en diabeten kunnen baat hebben bij deze vetzuren. Dat blijkt uit een tienjarig onderzoek bij vijfduizend Nederlandse hartpatiënten.


De Alpha Omega Trial van Wageningen University geldt als eerste grootscheepse voedingsonderzoek naar de effecten van omega-3 vetzuren op hart- en vaatziekten. Alle deelnemers aan de studie hadden een hartinfarct gehad. Ze kregen gedurende 40 maanden dagelijks één van de vier speciaal voor dit onderzoek geproduceerde margarines. Deelnemers aten gemiddeld bijna 19 gram margarine per dag.

Het onderzoek vond geen gunstige gezondheidseffecten van de omega-3-vetzuren in de totale onderzoeksgroep van bijna 5.000 hartpatiënten tussen 60-80 jaar. Bij hartpatiënten met diabetes bleek de extra inname van visvetzuren het risico op dodelijke hartinfarcten wel met 50% te verminderen.

Bij vrouwelijke hartpatiënten die extra alfa-linoleenzuur kregen toegediend, nam de kans op ernstige hart- en vaatziekten met een kwart af. Alfa-linoleenzuur verminderde ook het risico op ernstige hartritmestoornissen bij de hartpatiënten met diabetes.

De onderzoekers constateerden dat geneesmiddelen tegen trombose (98%), hoge bloeddruk (90%) en verhoogd cholesterolgehalte (85%) het risico op hart- en vaatziekten zo sterk doen afnemen wat het effect van omega-3-vetzuren moeilijk aantoonbaar maakt.

Volgens de onderzoekers gelden deze resultaten alleen voor hartpatiënten en geeft deze studie geen antwoord op de vraag over het belang van vis in de voeding van gezonde personen.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift

New England Journal of Medicine


© Vivat.be 2020