Negatieve ionen dragen bij tot het welzijn!

De lucht is elektrisch geladen met positieve en negatieve ionen. De eerste soort is schadelijk, de tweede draagt bij tot een goede gezondheid. Een voorbeeld: wanneer een storm op til staat, bevat de lucht positieve ionen. Dat voelt drukkend aan en irriteert. Eens de storm losbreekt en de eerste regendruppels neervallen, komen negatieve ionen vrij. Dat zorgt voor opluchting.

Tot rust komen in de natuur, dat heeft te maken met negatief geladen lucht. In de stad zijn negatieve ionen schaars: minder dan 1000/m3. Terwijl de optimale waarde tussen de 1.500 en 2.000/m3 hoort te bedragen. Wanneer irritatie, slapeloosheid of andere ongemakken ons te beurt vallen, voelen we daarom de nood om 'een luchtje te scheppen'.Sommigen trekken de bergen in, waar men tot 8.000 negatieve ionen per kubieke meter lucht telt. Anderen geven de voorkeur aan de zee (4.000/m3). Een ommetje maken in het bos (3.000/m3) of op het platteland kan ook wonderen doen. En men hoeft niet noodzakelijk op stap te gaan om zich beter te voelen. Een verfrissende douche nemen kan de klus ook klaren. Douchedruppels produceren een enorme hoeveelheid negatieve ionen.

Kunstmatig ioniseren

Wie steeds het aantal ionen op peil wenst te houden, kan investeren in een ionizer (ionenverstuiver). Op voorwaarde de juiste te kiezen. De verstuiver dient 3.000 à 5.000 ionen te kunnen verspreiden over een afstand van 4 m. Om dit te verwezenlijken is er hoge druk nodig en heel wat fabrikanten gebruiken hiervoor het toxisch ozongas. Kijk dus goed na of de verstuiver gecertificeerd is door een controleorganisme.

© Vivat.be 2020