Luchtvervuiling zorgt voor hartinfarcten

Je wist zeker dat hoge bloeddruk, alcoholgebruik, ongezond eten of te weinig beweging een uitlokkende factor is bij een hartinfarct. Uit een onderzoek blijkt dat luchtverontreiniging door fijn stof een even grote risicofactor is.


Onderzoekers van de universiteiten van Hasselt, Leuven en Bazel kwamen tot deze vaststelling. Ze combineerden data van 36 verschillende studies, waarbij de gemiddelde leeftijd van de deelnemers varieert van 44 tot 72 jaar.

De onderzoekers berekenden het relatieve risico voor elke uitlokkende factor door na te gaan welke proportie van de bevolking een hartinfarct kreeg dat te wijten was aan een bepaalde uitlokkende factor.

Resultaat: klassieke risicofactoren (vette voeding, weinig beweging) blijven de belangrijkste veroorzakers van een hartinfarct. Maar luchtverontreiniging vormt een uitlokkende factor die vergelijkbaar is met andere klassieke factoren. Zo werd 5 % van het aantal onderzochte hartinfarcten uitgelokt door alcohol en eveneens 5 % door te veel koffie, terwijl luchtverontreiniging door fijne partikels in de lucht in 4,8 % van de onderzochte infarcten aan de basis lag.

Volgens de onderzoekers is het dan ook een noodzaak in vele steden om wat luchtverontreiniging betreft te voldoen aan de WHO-richtlijnen, ter de bescherming van de publieke gezondheid.

© Vivat.be 2020