Koolhydraten beperken kan botontkalking voorkomen!

Jarenlang werd ons voorgehouden dat we melkproducten en zuivel moesten eten om onze botten voldoende calcium te bieden. Recente studies wijzen er echter op dat er belangrijkere maatregelen te nemen zijn om de botten sterk te houden. Wie koolhydraten beperkt en meer groente en fruit eet, vermijdt dat calcium aan de beenderen wordt onttrokken. 


In onze westerse wereld is het gangbare dieet vooral gebaseerd op zuurvormende producten. Dit zijn producten die de zuurtegraad in het lichaam verhogen. Volgens veel artsen ligt hier de voedingsbodem van heel wat gezondheidsproblemen. Deze theorie is niet nieuw, maar gaat terug tot de Zwitserse arts Paracelsus uit de 16e eeuw. 

Een zuur milieu is met name veel sneller vatbaar voor ontstekingen dan een basisch milieu. Wanneer we te veel zuurvormende stoffen opnemen ten opzichte van de hoeveelheid basenvormende stoffen die we binnenkrijgen, worden in het lichaam slakken gevormd die zich in de weefsels vastzetten. 

Wat heeft dit alles te maken met botontkalking? Welnu, het is een simpel chemisch feit dat een zuur milieu kalk onttrekt aan de omgeving, aan de botten dus. Bij oudere personen komt daar nog eens bij, dat de nieren het moeilijker krijgen om al het zuur af te breken wat het lichaam nog meer laat verzuren. 

Recent onderzoek wees uit dat basische voedingssupplementen het calciumverlies in de botten met 20 procent kunnen verminderen. Met een aangepast dieet kunt u dit resultaat echter ook zonder pillen bereiken. Zorg voor een beperkte inname van koolhydraten, vooral uit brood en pasta. Eet daarentegen meer fruit en groente, het liefst bij elke maaltijd. Ook vlees en vis zijn zuurvormend, dus het consumeren van vleesvervangers als tofu en seitan draagt ook bij tot een sterker beendergestel. Aardappelen zijn niet zuurvormend, die kunnen dus vaker op het menu staan. 

Natuurlijk zijn zuurvormende voedingsmiddelen niet per definitie ongezond: het is belangrijk om hier het grotere geheel te bekijken, en de nadruk op het zuur-base evenwicht te leggen. De ideale verhouding is om 4 maal zoveel basenvormende dan zuurvormende voedingsmiddelen op het menu zetten. Een lijst met de voornaamste voedingsmiddelen en hun zuur/baseindex vindt u onder andere hier: 

http://www.kruidenvrouwtje.nl/voeding/zuren-basen.htm

Ellen Wielandt

 

© Vivat.be 2020