Klimmen met kanker

Katelijne van Heukelom heeft zelf nooit borstkanker gehad. Maar kanker is wel een rode draad in haar leven. Na een memorabele reis naar Antarctica, in het gezelschap van de befaamde poolreiziger Alain Hubert, rijpte bij haar het idee om zelf een expeditie op het getouw te zetten. Niet voor een team van ervaren klimmers of trekkers maar samen met een groep vrouwen die borstkanker hebben gehad.


De vrouwen die met Katelijne zijn meegegaan, wilden bewijzen dat ze zich niet in een hoekje laten drummen en best nog een actief leven kunnen leiden. Samen een onvergetelijk avontuur beleven op meer dan zesduizend meter hoogte. De kanker tijdelijk uit het hoofd zetten, en wie weet zelfs een slag toebrengen. Je weet maar nooit hoe je lichaam reageert op zo’n intense, overweldigende ervaring. Katelijne doopte haar project Beyond the White Guard, naar de heilige indiaanse bijnaam van de berg die ze wou beklimmen, de Aconcagua.


Maar de tocht naar de top van de berg (6959m) begon al lang voor de afreis naar Chili. Katelijne hield zich bezig met de praktische voorbereidingen van de reis, regelde de formaliteiten om er een documentaire voor Canvas uit te puren en ging op zoek naar sponsoring. Ze screende tientallen kandidaten, in België maar ook in Duitsland, Nederland en Finland. De ene vrouw herviel en kon niet mee, een andere stelde haar chemotherapie uit om er toch maar bij te kunnen zijn.En intussen ging het gewone leven door - werken, het gezin, nieuwe confrontaties met kanker, dichterbij dan ooit. Het was een loodzware opdracht die Katelijne zich gesteld had.


Ze zijn er geraakt, de vrouwen van Katelijne van Heukelom, op de top van de Aconcagua, de Witte Wachter. Eenzame Hoogte is het spannende, aangrijpende verhaal van deze expeditie, door Katelijne van Heukelom zelf op papier gezet. Een verhaal over sterke vrouwen die de strijd niet opgeven en weten wat het leven te bieden heeft.

Beyond the White Guard kwam tot stand in samenwerking met de Belgische en de Europese Kankerfederatie’s, Canvas en Amical Alpin.

Website Beyond The White Guard

 

© Vivat.be 2020