Is wonen schadelijk voor gezondheid?

Volgens sommige architecten, milieudeskundigen en doemdenkers moeten we met z’n allen dringend gaan biosaneren. Iedere woning zou energetisch verontreinigd worden door stralingen en foute trillingen, afkomstig van elektrische apparaten, gsm’s, leidingen en andere verworvenheden van de moderne mens. Als die (onzichtbare) vervuiling te erg wordt, kunnen de bewoners daar behoorlijk last van krijgen.


Lusteloosheid, slapeloosheid en in extreme gevallen zelfs het gevreesde chronische vermoeidheidssyndroom: geef de schuld maar aan uw huis. Ontstoren kan met een antenne of zelfs gewoon met houten blokjes, die ‘de schadelijke componenten opheffen’ aldus architect Rafaël Swerts. Hij beveelt ook het gebruik aan van natuurlijke materialen en zonne-energie, de basisprincipes van bio-ecologisch bouwen zeg maar (zie onderaan).

Uit een studie van de VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) blijkt dat de luchtvervuilingsgraad in Mechelse woningen gemiddeld 1,5 tot 2,5 keer hoger, soms zelfs tien keer hoger is dan in de buitenlucht. Vooral benzeenconcentraties zouden de toegelaten norm binnenshuis ver overschrijden. Computers en andere elektrische apparaten zouden massa’s schadelijke stoffen uitstoten. En dan zijn er nog detergenten, verven, bouwmaterialen en zelfs matrassen, allemaal haarden van kwaadaardige en vaak kankerverwekkende deeltjes. Rokers kunnen net zo goed in de schouw gaan zitten, zo slecht is de lucht waarin ze een groot deel van hun leven doorbrengen. Echte bewijzen kunnen de wetenschappers niet op tafel leggen maar in afwachting proberen ze alvast een remedie te ontwikkelen.

Bob de bewuste bouwer

Wonen is dus niet meer wat het geweest is. Maar kan het wel weer worden. Houden al die bio-ecologische adviezen niet gewoon een herwaardering in van eeuwenoude, beproefde bouwtechnieken? Dit zijn de keuzes die je tegenwoordig als Bewuste Bouwer moet maken.

  • Bouw- en inrichtingsmaterialen: bij voorkeur natuurproducten. Tapijt in wol of katoen, behangpapier van papier (en niet van vinyl of andere synthetische stoffen), volhouten meubelen.
  • Klimaat: gelijkmatige temperatuur, een relatieve luchtvochtigheid van 40-60%, goede ventilatie en afweer van tocht, voldoende natuurlijk licht. Roken en stofzuigen kunnen de kwaliteit van de lucht ernstig aantasten.
  • Hout: enkel met een FSC-label (Forest Stewardship Council), een garantie dat het hout afkomstig is uit ‘goed beheerde’ bossen. Het hout niet chemisch behandelen.
  • Verf: liefst natuurverven.
  • Interieurstoffen: linnen, hennep en alleszins producten met een EKO- of Fair Trade-label.
  • Energie: goede, milieuvriendelijke isolatie, het gebruik van zonne-energie, hoogrendementsglas en hoogrendementsketels
    • Elektriciteit en water: spaarzaam gebruiken.
    • Ecologisch tuinieren.
    • Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Batibouw

Biologisch bouwen op Vivat









© Vivat.be 2020