Is je jeansbroek wel 'green'?

De kleur van je jeans maakt eigenlijk niet uit. De vraag is eerder: "Hoeveel CO2 stoot je broek uit"? Greenjeans.be legt uit dat ons favoriete kledingstuk enorm vervuilend is voor het milieu. Op de website leer je hoe en waarom, maar ook waar je 'groenere' jeans kan kopen.


Iedereen heeft minstens één jeans. Het is een comfortabel, casual en hip kledingstuk dat niet meer weg te denken is uit het modeaanbod. Maar wist je dat het verhaal achter de jeans helemaal niet hip is?
De productie van jeansbroeken, van bij de katoenplant tot in je kleerkast, heeft een enorme ecologische en sociale impact. Op de website kan je een filmpje zien dat het probleem kort vertelt.
Om beter uit te leggen hoeveel het vervuilt, stelt Greenjeans.be voor om de voetafdruk van je jeans op de website te berekenen. Zo kan je duidelijk zien hoeveel oppervlakte nodig is om één exemplaar te maken.

Wat kan je doen? Moet je geen jeansbroeken meer dragen en ze wegsmijten?
Natuurlijk niet. Denk gewoon aan een paar gebaren, zoals je jeans op een lagere temperatuur wassen, hem in open lucht laten drogen en niet strijken. Als je jeans te oud is, verkoop hem dan aan een tweedehandswinkel of geef hem aan de 'Spullenhulp'.
Wil je een nieuwe jeansbroek kopen? Geef dan de voorkeur aan jeans uit hennep, bamboe, bio- of fairtradekatoen. Een heleboel merken zoals G-Star, Jack&Jones, Patagonia biedt tegenwoordig duurzamere jeans.

Op www.greenjeans.be kan je ook een lijst van verkooppunten downloaden, gesorteerd per merk, winkel of postcode.

www.greenjeans.be

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020