Hoe dom is Tom Boonen?

Ooit waren wielrenners haast per definitie dom. Tom Boonen leek de exponent van een nieuwe wielergeneratie, cool, verstandig, bijdehand. Jammer genoeg getuigt zijn gedrag de laatste maanden van een ondraaglijke domheid. En, hoe gek het ook klinkt, van een laag zelfbeeld.


De goegemeente begrijpt er natuurlijk niks van. Tommeke aan de coke? Ja, beste mensen, ook cocaïne is tegenwoordig alom verspreid in het nachtleven, en we weten allemaal dat onze sportsterren graag een stapje in de wereld zetten. Wie zijn trouwens de moraalridders die druggebruik te vuur en te zwaard bestrijden? Dezelfde mensen die massaal legale drugs gebruiken. Dat is namelijk de grote paradox van het ‘middelengebruik’ in België: de ene groep is verslaafd aan slaap-, kalmeer- en andere legaal voorgeschreven middelen (meer dan waar ook in de wereld!), de andere groep kiest voor illegale drugs. De verwijten vliegen over en weer. Wie slikt er nu elke dag Xanax? Wie rookt er nu iedere dag cannabis? Wie drinkt er nu de hele dag koffie? De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet, dat is het verhaal van druggebruik in België. Alleen wie geen enkel middel tot zich neemt, dus zelfs geen suikerhoudende eet- en drinkwaren of cafeïne, heeft in dit debat recht van spreken. (Ook workaholics, gelieve u te onthouden.)

En die verkrampte houding zet zich ook door in de opvoeding. Een boel jongeren zouden net zo goed of misschien wel beter gebaat zijn bij marihuana dan bij ritaline. Beiden schadelijk voor de nog onvolgroeide hersens, dat alleszins, maar het huidige onderscheid is volstrekt willekeurig.
Om maar te zeggen dat Tommeke een kind van zijn tijd is. Waarom zou hij zich moeten ontzeggen wat wij allemaal heel normaal vinden? Van een lijntje coke is nog nooit iemand doodgevallen. Maar het is wel dom van Tom. Met zo’n status en bijhorend salaris kijk je toch een beetje uit? Dan zorg er toch voor dat je niet ’s nachts tegen 180 uur over een provinciale baan raast? Dan laat je je toch niet betrappen op ordinair druggebruik? Wij hadden Tom Boonen in elk geval hoger ingeschat.

Maar dat is natuurlijk net de illusie die cocaïne creëert. Het zijn vooral mensen met een laag zelfbeeld die aan de coke gaan. Hoe rijk of beroemd je ook bent, dat beeld raak je niet zomaar kwijt, zeker niet buiten de schijnwerpers. De koning te rijk op het podium, wil je dat gevoel doortrekken in het ‘gewone’ leven. Zo vergaat het ook veel coole nachtvogels. Het hele weekend op wolken en dan weer in de dagelijkse tredmolen. Dan kan een snuifje coke helpen om de illusie in stand te houden.

Het is dus niet zozeer het snuifgedrag van Tom Boonen dat ons ontgoochelt dan wel de realiteit achter het masker. Wie een beetje gezond verstand heeft, weet dat hij zijn carrière naar de verdoemenis kan helpen door onverantwoord gedrag. En dat verstand blijkt Boonen dus toch te ontberen. Hij is zelfs niet slim genoeg om zich te omringen met mensen die hem corrigeren.

Bericht aan de mensen die Tom Boonen beschouwden als een ‘rolmodel’: word wakker en get a life. Wie zou nu in godsnaam willen dat zijn zoon profrenner wordt?

© Vivat.be 2020