Het Dukan Dieet

De bekende Franse voedingsdeskundige Pierre Dukan is de auteur van de bestseller ‘Het Dukan Dieet’ (Franse titel 'Je ne sais pas maigrir'). Zijn methode, vertaald in negen talen, belooft een natuurlijk en blijvend gewichtsverlies.


Eén simpele zoekactie op het internet en je vindt meteen een overvloed aan sites en blogs die gewijd zijn aan de Dukanmethode. Allemaal zijn ze erop gericht om de volgers van het Dukandieet raad te geven, te steunen en onderlinge hulp te bieden.

Wie is Pierre Dukan? Hij is een voedingsdeskundige, en de auteur van 19 boeken die in totaal 2,5 miljoen keer over de toonbank zijn gegaan. Zijn bestseller ‘Het Dukan Dieet’ is het referentiewerk voor de dieetmethode. Het boek is vertaald in negen talen, en is beschikbaar in twintig landen, waaronder andere culturen zoals de Koreaanse, Russische en Amerikaanse.

Zijn methode is een gepersonaliseerd proteïnedieet. Geen zakjes, maar wel natuurlijk vermageren via een terugkeer naar de basisvoeding van de mens: proteïnen (of eiwitten) en groenten. In het boek staan 100 voedingsmiddelen (72 dierlijke en 28 groenten), die de magische vermelding  'à volonté' hebben meegekregen. De methode is opgesplitst in vier fases: een korte en bliksemsnelle aanvalsfase met direct resultaat; een cruisefase die je naar je juiste gewicht leidt; een stabilisatiefase die 10 dagen per afgevallen kilo duurt, en waarin je terugkeert naar een evenwichtig voedingspatroon; en uiteindelijk een volhardingsfase waarin de definitieve stabilisatie plaatsvindt. Deze laatste fase is het belangrijkst en zorgt ervoor dat de verloren kilo's er niet weer bijkomen.

Pierre Dukan reikt via zijn website www.dukandieet.com persoonlijke coaching aan. Je vindt er ook recepten, trucjes, een forum en een winkel. Een van de belangrijkste troeven van deze methode is haar sterke geïntegreerde omkadering. Het is evenwel toch aan te raden je te laten volgen door een dokter die de methode kent, want het dieet heeft niet enkel voordelen. Er is namelijk onvoldoende opname van vitaminen, mineralen en vezels. 

Dit betekent dat de nieren tijdens het vermageringsproces meer werken en de spieren en het hele lichaam meer vermoeid raken. De mond is soms droog en plakkerig, en de volger van het dieet kan last hebben van een slechte adem. Ook krampen, prikkelbaarheid, een lichte slapeloosheid en darmklachten komen vaak voor.

Het dieet wordt afgeraden voor mensen met nierinsufficiëntie, voor adolescenten die nog in hun groeifase zitten, en voorts voor zwangere vrouwen, diabetici, en personen die gevoelig zijn voor constipatie en spijsverteringsproblemen.

Een dokter zal je voedingssupplementen aanbevelen en erover waken dat je in een goede gezondheid blijft tijdens het hele proces.

Meer info?

www.dukandieet.com

Melody De Visscher

 

© Vivat.be 2020