Gezonde kruiden!

Een vleugje kaneel voor een goede spijsvertering, een snuifje peper om je bloedsuiker onder controle te houden, een beetje kurkuma tegen ontstekingen, ... kruiden en specerijen houden je gezond!
 


Wist je dat kruiden en specerijen rijk zijn aan antioxidanten? Uit een studie van 2006 blijkt dat kaneel een van de hoogste concentraties aan deze stof heeft.

Komijn, gember en laos worden daarvoor ook zeer gewaardeerd.

Waarschijnlijk denk je dat specerijen goed zijn voor lichte verwondingen. Wel, uit een andere studie uit 2002 blijkt dat saffraan en kurkuma zelfs het risico van maag-, darm- en huidkanker kunnen verminderen!

Kaneel heeft ook sterke eigenschappen. Het is krampstillend en stimuleert het spijsverteringsstelsel. En in 2003 toonde een dubbelblind placebo op diabetes type 2 aan dat het kruid het bloedsuikergehalte van diabetici kon verlagen.

Kurkuma is ook heel interessant: het is antioxiderend, ontstekingsremmend en stimuleert galafscheiding. Studies op dieren tonen aan dat deze specerij de vermenigvuldiging van kankercellen afremt en hun verdwijning bevordert. Onderzoekers zouden graag meer studies afnemen op mensen om deze eigenschap te bewijzen.

Dan is er nog gember, die de misselijkheid bij zwangere vrouwen behandelt! Dat merkten Italiaanse onderzoekers op. De helft van de geteste vrouwen zag hierbij verbetering zonder ongewenste neveneffecten.

Het is dus duidelijk in ons voordeel om kruiden en specerijen in de keuken te gebruiken. Bijna allemaal hebben ze gezonde eigenschappen. Saffraan vermindert spanningen veroorzaakt door stress, kruidnagels zijn ontsmettend, steranijs is krampstillend, ...

Let wel op met kruidnagel, nootmuskaat, paprika, spaanse peper en saffraan. Als je er te veel van gebruikt, krijg je het tegenovergestelde effect. Kruiden en specerijen zijn in het algemeen ook niet aanbevolen aan mensen met een maagzweer of gastritis.

Maar al de rest mag zeker zo vaak mogelijk op het menu!

Foto :

www.photo-libre.com

© Vivat.be 2020