Gek? Te Gek!

’Te Gek!?’ is een cd waarvan de opbrengst integraal naar het Diestse psychiatrische ziekenhuis Sint-Annendael gaat. Tal van Vlaamse artiesten hebben voor dit project een speciaal nummer geschreven en spelen op 24 april een benefiet in de Brusselse AB.


”Ik heb mijn eigen moeder langzaam zien wegglijden in een andere realiteit. Het onderwerp was dus heel herkenbaar voor mij. De tekst van het liedje werd door Johan Van Oers ingestuurd voor de Radio-1 liedjeswedstrijd Een Nieuw Lied, en als bij toeval kwam een maand later de vraag voor dit project. Jan de Wilde en ik zaten op dat moment in acute tijdnood, dus Moeder Weer meisje was voor ons een geschenk uit de hemel. Een heikel onderwerp wordt hier op een uiterst serene en gevoelige manier beschreven. De melodie hebben we gecomponeerd op de Zolder van De Wilde in Aaigem, het arrangement is op organische wijze tot stand gekomen met de hulp van klasbakken als Jean Blaute, Stoy Stoffelen , Mario Vermandel en technicus Peter Bulkens.” (Jan De Smet - De Nieuwe Snaar over 'Moeder weer meisjes') 

In de AB zal DE LAATSTE SHOW BAND voor de muziek zorgen (in dit geval verwachten we niemand minder dan Patrick R, Paul P, Axl P, Chris P, Joost VDB) en zullen volgende artiesten hun Te Gek!? nummer vertolken:

EVA DE ROOVERE & GERRY DE MOL, GERT BETTENS, ROLAND & PJDS, ESSENSE, LANDER, KRIS DE BRUYNE, MINTZKOV LUNA, JAN DE WILDE & JAN DE SMET, GUY SWINNEN & KATHLEEN VANDENHOUDT, DIRK VAN ESBROECK & WIGBERT, MARC DE BEL & DE KRIEGELS...

En schrijfster Kristien Hemmerechts natuurlijk, de meter van het project.


“Toen ik voor de eerste keer optrad in het Ghislain-ziekenhuis in Gent viel me in het begin niet zoveel verschil op. Ik had een gesprek met een intelligente jongen waarvan ik dacht dat hij er werkte - bleek hij toch met een zware psychose te zitten. Wij denken graag dat we alles onder controle hebben. Alles is netjes geregeld, en dat stelt ons gerust. Wat we niet kennen, heeft het tegengestelde effect, maar ligt dat aan wat we niet kennen of eerder aan onszelf? Indianen, zo las ik ergens, beschouwden ‘gekken’ als geniale mensen die dichter bij de godenwereld stonden dan zijzelf. Ze kregen een plaats midden in de gemeenschap. We sluiten ze op in een afgesloten gebouw. Maar als de deur van dat gebouw heel even opengaat, neem ik altijd de moeite om even binnen te kijken.” (Wigbert over 'Ze is er niet')


Te Gek!? AB Brussel, zondag 24 april 2005 om 16:00 (!) 

AB Brussel

Sint-Annendael

© Vivat.be 2020