Gebrek aan vitamine C? Denk aan de wilde roos!

De wilde roos, ook ‘hondsroos’ genoemd, is een struik waar je best eens aan denkt in de koude herfst en winter. Z'n vruchten, de rozenbottels, zijn ongelooflijk efficiënt om je immuunsysteem te versterken. Honderd gram bevat evenveel vitamine C als een kilo citroenen!


De wilde roos wordt ook hondroos genoemd. Deze struik van drie meter hoog en doornige takken werd in de antieke geneeskunde gebruikt tegen hondsdolheid.
Vandaag maakt men van de zaden jeukpoeder, en de vruchten, de rozenbottels, dienen om gezond de herfst en winter door te brengen.

Rozenbottelthee wordt inderdaad voorgeschreven in geval van vitaminetekort.
En de reden daarvoor is dat rozenbottels een buitengewoon hoog vitamine C-gehalte bevatten, namelijk twintig keer hoger dan citrusvruchten. Honderd gram rozenbottel bevat daardoor evenveel vitamine C als een kilo citroenen!
Je drinkt dus best rozenbottelthee in de herfst en de winter om virale en bacteriële infecties te vermijden. Vitamine C is een sterke antioxidant, die het lichaam van vrije radicalen (verantwoordelijk voor de celdestructie) reinigt.
De vruchten van de wilde roos zijn ook rijk aan vitamine B1, die de goede werking van het zenuwstelsel en het spierstelsel garandeert, en B2, een belangrijke vitamine voor het transport van voedingsstoffen (koolhydraten, vetten, eiwitten).
Bovendien zitten ze vol tannines, pectine en flavonoïden. Uiteindelijk versterken de rozenbottels het hele immuunsysteem.
Vaarwel verkoudheid, griep en vermoeidheid en welkom rozenbottelthee!

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020