Franse skistations zetten zich in voor het milieu

Verschillende skigebieden doen inspanningen voor het milieu. Hernieuwbare energie, recycling, afvalbeheer, ...  wintersport zit in een groeiproces!

 


Saint-Martin de Belleville, een groen station :
Het kleine resort ligt in het hart van de Savoie en het skigebied van de 3 Vallées. Het is het eerste dat zijn ecologische voetafdruk berekende en de belangrijkste bronnen van emissies van broeikasgassen identificeerde.

In St. Martin de Belleville wordt een deel van de energie die wordt gebruikt door de liften gehaald uit wind- en waterkracht. Het station recycleert ook de motorolie voor trimmers, en stimuleert carpoolen en compostering.

Elk jaar organiseert het station het 'Natuurfeest’ met als programma het schoonmaken van de stad, picknicks en evenementen rond bio en ecologie.

Meer info:

www.st-martin-belleville.com

Zonnepanelen in Chamonix

Chamonix doet het goed met betrekking tot afval. Het station bevordert het composteren en recycling bij z’n klanten en bewoners. Het personeel krijgt ook opleidingen in energiebesparing en afval sorteren.

De dakken van de treinstations Bellevue en Nid d'Aigle zijn bedekt met zonnepannelen. Die vind je ook bij de verschillende resorts: Grands Montets, refuges des Cosmiques, du Requin et Plan de l'Aiguille, buvettes du Cerro et Cascade du Dard ...

Meer info :

www.chamonix.com

Val Thorens geeft het voorbeeld met afval!

Dit beroemde skistation heeft en uitstekend afvalbeheer met onder andere een originele aanpak om de peuken op de pistes te beperken. Bij het VVV-kantoor kan je zakasbakjes kopen voor 1,50 euro!
De stad organiseert ook elk jaar een afvalinzameling. De trimmers werken met biologisch afbreekbare oliën die achteraf worden gerecycleerd.

Val Thorens heeft ook milieucriteria voor alle aankopen voor de kantoren en de liften en verspreidt regelmatig educatieve boodschappen.

Het station gebruikt regenwater en hernieuwbare energie en heeft zonnepanelen op verschillende gebouwen geïnstalleerd. Sommige van hen werden immers omgebouwd tot lage-energiegebouwen.

Meer info:

www.valthorens.com

Groene mobiliteit in Les Gets

Het station heeft een autovrij centrum en biedt z’n klanten duurzaam vervoer zoals de fiets en een gratis treintje, en biedt een breed gamma van outdooractiviteiten zoals ponyrijden, hondenslee of nog steeds skijöring. Gratis shuttles circuleren in het station. Als je kiest voor carpoolen met 4 personen in een wagen krijg je 25 % korting per dag.

In Les Gets sorteert iedereen zijn afval en als bewoner mag je zelf composteren.

Meer info:

www.lesgets.com

Hernieuwbare energie en beschermde natuurgebieden in La Clusaz
Het skigebied van La Clusaz, eveneens gelegen in de Haute-Savoie, is omringd door diverse beschermde natuurgebieden. De regio heeft 6 natuurlijke zones van ecologische flora en fauna, 2 Natura 2000 en 11 draslanden.

La Clusaz vestigt ook de aandacht op groen vervoer met wagens, fietsen en een gratis pendeldienst tussen de ingang van het station en de skiliften. Ten slotte heeft de gîte Le Vieux Madrier nog zonnepanelen op zijn dak en wordt het verwarmd met aardwarmte. De cafe is ook bedekt met fotovoltaïsche zonnepanelen.

© Vivat.be 2020