Exit suiker: de nieuwe zoetmaker heet tagatose

In vorige artikels over voeding werd al vaker op de negatieve effecten van suiker ingegaan. Vervangende producten,  zoals bijvoorbeeld aspartaam, zijn meestal chemisch en dus misschien niet zo onschuldig als ze lijken...op ééntje na dan: het relatief nieuwe tagatose heeft zo ongeveer alle voordelen van suiker, plus een aantal extra’s, zonder de nadelen. 


De voordelen van suiker, zonder de nadelen

Tagatose is een volledig natuurlijke zoetstof die wordt verkregen uit lactose, dus uit melk. Via hydrolyse wordt lactose opgesplitst in glucose en galactose. De gisting van dit laatste product resulteert uiteindelijk in tagatose-moleculen, die na zuivering eruit zien als witte suikerkristallen. In tegenstelling tot suiker is tagatose wel degelijk goed voor de gezondheid. Dat heeft de stof te danken aan haar probiotische werking: ze bevat als het ware ‘goede bacteriën’ die het in onze darmen opnemen tegen de ‘slechte bacteriën’. Daarbij komt, dat tagatose weinig of geen invloed heeft op onze bloedsuikerspiegel, heel weinig calorieën bevat en geen risico’s op tandcariës met zich meebrengt. 

Ook smeren, koken en snoepen met tagatose

De smaak daarentegen lijkt precies op die van suiker! Tagatose zou dus wel eens de deus-ex-machina kunnen zijn voor iedereen die last heeft van overgewicht, diabetes of hypoglycaemie. Ook wie simpelweg zijn suikerverbruik wil beperken (of dat van de kinderen!) is gebaat bij het gebruik van tagatose. Of van de afgeleide producten, die inmiddels steeds talrijker op de markt verschijnen onder de vorm van choco, confiture, chocolade...

Het is daarnaast perfect mogelijk om met tagatose te koken of te bakken. Suikervrije taart, sandwiches, cake, noem maar op. Vergeet echter niet, dat taart niet enkel een caloriebom is door de aanwezigheid van suiker, maar ook door het vet, de bloem en de eieren. Tagatose of suiker: matigen met gebak blijft de boodschap. 

Ellen Wielandt

© Vivat.be 2020