Dit is Belgisch: functionele chocolade

Tien jaar geleden leek functionele voeding nog toekomstmuziek. Vandaag zien we steeds meer verrijkte producten opduiken in de rekken van de supermarkt.


Melk met extra calcium, fruitsap met extra vitamines, koekjes met extra vezels: wat we tekort komen in ons dieet wordt ons tegenwoordig gewoon aangeboden in andere voedingswaren, producten die we wel eten. Functionele voeding is dè trend van de 21ste eeuw.

Uiteraard moest er in België ook functionele chocolade komen. Cassischocolade met ontgiftend druivenextract, koffiechocolade met extra cafeïne uit opwekkende guarana, lavendel- en sinaasappelchocolade met rustgevend lindebloesemextract: het zijn niet zomaar exotische smaken die het Belgische NewTree dit jaar de begeerde Brussels Export Award 2004 hebben opgeleverd, en in 2003 al de Great Taste Award in Londen.

De werking van de additieven is ‘wetenschappelijk bewezen’, aldus NewTree, dat binnenkort ook wil uitpakken met cholesterolverlagend brood. De producten worden momenteel wereldwijd verdeeld in meer dan 1500 winkels, veelal dure delicatessen- of gezondheidszaken. Als iedereen functioneel zou eten, zou er uiteraard geen lap meer aan zijn.


Minder functioneel maar ook om te eten èn uitgevonden op Belgische bodem:


- Oxydent, het Deense, suikervrije snoepje in de vorm van een vederlicht velletje papier (gelatine) dat smelt op de tong.
- Mout’chup, een combinatie van mosterd en ketchup, de Franse uitvoering van onze curryketchup.
- Forelworst, een Belgische uitvinding. Vijf schellen forel alstublieft, niet te dik gesneden.

Belgen sceptisch over functionele voeding









© Vivat.be 2020