De wereld van Weight Watchers
Weight Watchers is sinds 1963 uitgegroeid van een onschuldig damesclubje tot een heuse multinational. Momenteel is de organisatie actief in 29 landen, en volgen wekelijks 1 miljoen mensen, waaronder steeds meer manne, één van de 30.000 cursussen. Weight Watchers Belgium werd opgericht in 1973 en heeft liefst veertig kantoormedewerkers in dienst.
Naast de cursussen (11 € per sessie) biedt Weight Watchers de formule By Mail aan, en het pakket MP5, speciaal bestemd voor mannen. Verder zijn er de informatieboekjes, de Bonus Buddy, het rekenmachientje (om de punten bij te houden), de lepelset (om het eten af te meten), ontbijtrepen, thee, glazen, receptenfiches èn een volwaardig magazine in de krantenwinkel.
Ook vermageren is big business geworden.
Weight Watchers is wellicht de enige vermageringsmethode die ècht werkt. De organisatie heeft in België 23.000 leden, waarvan amper vijf procent mannen. Iedere week worden over het hele land 500 cursussen opgezet, maar ook dat zijn hoofdzakelijk vrouwelijke onderonsjes.
“Vrouwen zijn veel meer met hun gewicht bezig dan mannen,” bevestigt Ann Gordts van Weight Watchers Belgium. “Een vrouw maakt zich zorgen dat ze niet meer in haar rokje kan, een man gaat gewoon een nieuw hemd kopen. Ook de perceptie verschilt. Een vrouw met overgewicht ‘laat zich gaan’. Een man met een buikje ‘zit op een goede weide’. En waarom worden de vetbandjes van een vrouw geen love handles genoemd? Overgewicht bij mannen heeft een sympathieker imago, dus ze maken er ook geen probleem van. Komt daar nog bij dat een man eerder zal gaan sporten om af te slanken, in plaats van op zijn voeding te letten. Hoeveel mannen staan er in de keuken, om hun eigen gezonde potje te koken?”
Want daar komt het natuurlijk wel op aan bij de Weight Watchers, op gezonde voeding. Wie wil vermageren, moet anders gaan eten. “Als je niets aan je voeding doet, zal er niets veranderen,” zegt Gordts. “We weten dat de mensen nog altijd massaal naar allerhande producten grijpen, de meeste weight watchers hebben ook alles geprobeerd om af te vallen, maar er zijn geen mirakels. Die beloven wij ook niet. In plaats van iedere dag een pilletje te nemen of een theetje te drinken, moet je gewoon je eetgewoonten aanpassen, en wel voor de rest van je leven. Waarbij je je sociale leven perfect kan handhaven. Als je je in het weekend laat gaan, moet je door de week gewoon een beetje oppassen.”
En iets meer bewegen, want dat is de tweede pijler van de cursus.
Gordts: “We bewegen niet genoeg. Zo simpel is het. In plaats van de trap nemen we de lift, en we gaan naar de bakker met de auto. Vijftien minuten bewegen per dag zou al voldoende zijn om de stofwisseling te stimuleren, maar zelfs daar komen de meeste mensen niet meer aan toe. Bewegen kan vijf verschillende doelen hebben. Je kan het doen om een betere conditie te krijgen, om gewicht te verliezen, om je buik weg te werken, om spieren aan te kweken, of om soepel te blijven. Voor elk van die vijf doelstellingen zijn er specifieke bewegingsoefeningen, en die staan in het zogenaamde Bewegingsboekje van de Weight Watchers. Dat klinkt schoolmeesterachtig, maar het gebrek aan beweging is nu eenmaal een feit, een triest gevolg van de welvaartsstaat. We kunnen op ieder moment van de dag eten wat we willen, zeker zoete en vette dingen, die overvloedig worden aangeboden. Natuurlijk zijn er altijd zware mensen geweest, kijk maar naar de schilderijen van Rubens, maar dat had eerder te maken met foute voeding, en die mensen leefden ook niet zo lang. Tot in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw was overgewicht nog een teken van gezondheid. Dikke mensen werden levensgenieters of Boergondiërs genoemd. Een baby’tje dat wat mager was, kreeg nog een extra schepje Maïzena in de pap gemengd. Wij moèsten als kind ons bord leegeten, terwijl iedere kinderarts nu zal zeggen dat je niemand mag dwingen om te eten. Er wordt tegenwoordig veel bewuster nagedacht over gezond eten, we weten wat we ons daarbij moeten voorstellen, dus kunnen we ook makkelijker oplossingen aanreiken en afrekenen met vooroordelen uit het verleden. Maar je moet natuurlijk willen afslanken. Je moet er klaar voor zijn. Veel mannen zijn gewoon niet gemotiveerd om af te slanken, laat staan om een puntenboekje bij te houden.”
Een puntenboekje?
Gordts: “Zo werken wij, met punten. Iedere maaltijd is een aantal punten waard, en je mag op weekbasis niet boven een bepaalde grens uitkomen. Wij bieden voedingsrichtlijnen aan op drie niveau’s, strikte regels als je 1 kg per week wil afvallen, een iets flexibeler menu als je tussen 500 gram en 1 kg wil kwijtraken, en de soepelste regels als je minder dan 500 gram wil afvallen. In functie van je gewicht en van het vooropgezette doel geven wij dan verschillende suggesties.”
Moet je als weight watcher dan op ieder voedingsproduct een aantal punten kunnen plakken?
Gordts: “Dat is inderdaad de bedoeling, en dat wordt ook een automatisme. Je vult gewoon je bord met punten. Wij proberen de mensen in de eerste plaats bij te brengen hoe ze bepaalde keuzes moeten maken. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een licht ontbijt, vijf punten, of voor een stevig ontbijt, tien punten. De maaltijden zijn altijd een veelvoud van vijf waard. Die vijf keert trouwens ook terug in de naam van het nieuwe plan voor mannen dat Weight Watchers ontwikkeld heeft, MP5. De M staat voor Male of Mannelijk, de P voor Points of Punten. Als je toch liever à la carte eet, dus niet de voorgestelde maaltijden, kan je met de lange voedingslijst die bijgeleverd wordt zelf je menu samenstellen. Op je wekelijkse Afrekening kan je dan het aantal punten bijhouden dat je vergaard hebt. Als je in het midden van de week al aan 105 punten zit, moet je ingrijpen.”
Denkt u echt dat mannen zich daarmee gaan bezighouden?
Gordts: “Ik denk het wel. Je ziet uiteindelijk zwart op wit waar je aan toe bent. In vergelijking met de vrouwen hebben de mannen het ook nog een stuk makkelijker. De vrouwen moeten hun punten dagelijks optellen, en liefst ook nog woordelijk opschrijven wat ze gegeten hebben. Uit onderzoek weten we dat mannen dàt liever niet doen, zo’n dagboekje bijhouden. Maar wie kan uit het hoofd onthouden voor hoeveel punten hij drie dagen geleden gegeten heeft? Je moèt die cijfers bijhouden, anders zal je je eetgedrag nooit echt onder controle krijgen.”
02/251 69 84 (algemene informatie)
070/22 28 76 (informatie over de cursussen)