De weldaden van het mediterraans regime

Onder « mediterraans regime » verstaan we de voedingswijze die nog wijd verspreid was rond het einde van de jaren ’50 in de landen rond de Middellandse Zee, onder andere in het zuiden van Italië, in bepaalde streken van Griekenland en op Kreta.


Deze voedingswijze, die stilaan lijkt te verdwijnen door de uniformisering van de voeding, blijkt bijzonder heilzaam te zijn : inderdaad, in de jaren ’60 had Kreta, ondanks de bescheiden geneeskundige middelen, de hoogste levensverwachting bij volwassenen in Europa, en het laagste sterftecijfer ten gevolge van hart- en vaatziektes.

Dit regime onderscheidt zich door:

Een grote hoeveelheid aan voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, zoals brood, deegwaren, peulvruchten (bonen, linzen) en groenten, sla, fruit, noten en allerlei granen;

  • Olijfolie als belangrijkste vetstof ;
  • Kleine tot gematigde hoeveelheden vis, gevogelte, eieren, melkproducten (kazen en yoghurts) en rood vlees;
  • Wijn in gematigde hoeveelheden, meestal bij de maaltijd.

Het is dus een regime dat rijk is aan trage suikers en aan vezels. Wat de vetten betreft, zij zijn arm aan verzadigde vetzuren (maximum 10pc van de kalorieaanvoer) en rijk aan mono-onverzadigde vetzuren (die tot 80pc van de vetzuren van olijfolie kunnen vertegenwoordigen). Globaal genomen bedraagt het aandeel van de vetstoffen, naargelang de regio’s, 25 à 35pc van het totaal aantal ingenomen kalorieën.

Ook te lezen

  • Vermageren kan van belang zijn voor je gezondheid
  • Zwaarlijvigheid mag niet licht genomen worden
  • Vinnig Vlaanderen focust op gezonde voeding
  • Carpaccio, een koude schotel met Italiaanse roots
  • Italiaanse restaurants in België met een label hebben een eigen website
  • Een voorsmaakje van Griekenland

Saâd Kettani
Bio & Streekproducten Gids









© Vivat.be 2020