De dikke darm op vakantie

Goede, gezonde voeding is het fundament van een vlotte stoelgang. Dan blijft er niet teveel afval achter in de darmen, en hoeft u uw darmen niet zo nodig te zuiveren. Hoewel vasten op zich natuurlijk nooit kwaad kan.


De meest radicale vorm van darmzuivering is de sapvastenkuur. Als door uw sterk ontwikkelde Bourgondische talent de broeksriem gaatje na gaatje uitwijkt, de bloeddruk omhoog kruipt, de cholesterol een eigen leven begint te leiden, u sneller buiten adem raak en al eens durf te snurken tijdens een al te vaak voorkomend dutje, dan is het de hoogste tijd om de dikke darm op vakantie te sturen. In de praktijk gaat dat als volgt:

  • s Morgens, op een nuchtere maag, drinkt u een halve tot een liter lauw zout water, ongeveer 10g zout per liter, een afgestreken soeplepel zeg maar. De eerste dagen blijft u daarna in de buurt van het toilet want dat water spoelt zo naar beneden en neemt onderweg allerhande restanten mee uit de darm. Gebruik liefst een paar opeenvolgende vrije dagen om met zo’n kuurtje te beginnen.

  • Na een uurtje is het tijd voor uw eerste suikermengseltje. Geen gewone suiker want dat zal u een hongeraanval bezorgen. Meng een liter water met een genereuze soeplepel ahornsiroop. Wordt veel trager opgenomen dan glucosesiroop. In geval van nood is honing een aanvaardbaar alternatief maar die moet dan wel in lauw water opgelost worden. Dan jazzt u dat flauwe mengsel op met het sap van een grote citroen en een genereuze snuif cayennepeper, tot de smaakpapillen beginnen te swingen. Dat zorgt voor een lekkere verzadiging en een darmstimulerend effect. Drink dat drankje naar hartelust op kamertemperatuur, telkens als u honger of dorst krijgt. De eerste twee, drie dagen houdt u wel één oog op het toilet gericht.

  • Tegen de hoofdpijn, nervositeit en slapeloosheid, neemt u regelmatig een hulkige dosis van een gebalanceerd wateroplosbaar vitaminepreparaat.

  • Als u zich soms toch wat slapjes voelt, drink dan een volwassen tas lekkere vleesbouillon, om de zouten weer op peil te brengen. Daar kikker je van op.

  • Moet u toch de baan op of naar het werk, neem dan het gepeperde en met ahornsiroop verrijkte citroensap onverdund mee in een thermosfles. Het water kan er op het moment van gebruik wel bij.

  • Geniet van de weegschaal: de eerste dagen verliest u elke dag een goeie kilogram aan rotzooi en opgestapeld vocht.

  • De galstoffen komen los in de vorm van een gele, kleverig schuimende brij in de stoelgang, om het maar eens duidelijk te stellen. Normaal wordt het galvocht van de lever weer opgenomen met het voedsel voor het in de dikke darm komt en blijven de gifstoffen die het bevat in het lichaam circuleren.

  • Na een dag of vijf zonder honger voelt u zich al een stuk beter en vooral gezuiverd.

  • Uw appetijt begint nu terug te komen. Nog enkele weken van een licht verteerbaar proteïnerauwkostdieet en wèg zijn de kilo’s. Dan mag de Bourgondiër weer, tegen een zeer gematigd tempo weliswaar, langs de achterdeur naar binnen sluipen. De glorieuze vakantie van de darm is voorbij.

Je hebt na zo’n intense kuur niet de behoefte om meteen te gaan schransen. Maak dus van dat momentum gebruik om je eetgewoontes eens goed te bestuderen. Welke hoeveelheden at ik vroeger, en kan het wat minder? Welke ingrediënten, en kunnen die wat beter? Laat al die minderwaardige graan- en melkproducten nu eens staan. Beperk je tot verse groenten, vers fruit, eieren, een stukje vlees of vis. Veel hoeft het niet te zijn want je komt net uit een kuur. Je kent ook geen cravings, de hunkering naar iets lekkers, zoals chocolade. Waarom zou je meteen weer alcohol, koffie en frisdranken beginnen drinken? Je kunt eventueel overgaan op een gewone sapkuur, uitgeperste groenten en fruit, al dan niet verdund, als je dat momentum nog even wil aanhouden.

En blijf die vitamines slikken, al was het maar om die veelvoorkomende gevoelens van hoofdpijn, loomheid, geprikkeldheid en vermoeidheid te voorkomen. (JH)

© Vivat.be 2020