De antioxidanten

Elke dag leiden de vrije radicalen tot de veroudering van onze cellen en brengen zij schade toe aan ons organisme. De antioxidanten in bepaalde voedingsmiddelen vertragen het oxideren van de cellen van ons lichaam.


Elke dag wordt ons lichaam blootgesteld aan oxidatie, zoals bijvoorbeeld een stukje ijzer dat roest of een stukje appel dat bruin wordt in open lucht. Het oxidatieproces produceert vrije radicalen. Deze doen de cellen verouderen en op lange termijn kunnen zij schadelijk zijn voor ons lichaam: ze kunnen het risico op chronische ziektes verhogen zoals kanker, hart- en vaatziektes en grauwe staar.

De vrije radicalen spruiten voort uit normale metabolische en immuniteitsprocessen en uit het milieu: zonnestralingen, vervuilers, sigarettenrook en ozon.

Bepaalde substanties vertragen en verhinderen de oxidatie van de cellen van ons lichaam. Dit zijn de antioxidanten. Echter, omdat de antioxidanten die door ons organisme worden geproduceerd niet volledig efficiënt zijn, kunnen de antioxidanten in ons voedsel helpen bij het remmen van de schade die voortkomt uit oxidatie.

Wanneer men erover waakt regelmatig voedsel te eten waarin antioxidanten zijn, geeft men aan zijn lichaam alle elementen die het nodig heeft om zich te verdedigen en zich op gezonde wijze te ontwikkelen.

Belangrijkste antioxidanten en in welke voedingsmiddelen ze vinden.

 • Vitamine C :
  Citrusvruchten, kiwi,aardbei, papaya, meloen, groene en rode pepers, broccoli, Brusselse spruitjes, bloemkool, peulen.
 • Vitamine E :
  Tarwekiemen, noten, granen en plantaardige olie uit die producten.
 • B-caroteen :
  Gele, oranje en donkergroene groenten
 • Selenium:
  Graanproducten, vlees, gevogelte en vis.
 • Zink :
  Lever, vlees, peulgewassen, melkproducten, noten en granen

Ook te lezen

 • De quinoa, de heilige plant van de Inca’s

Saâd Kettani
Bio & Streekproducten Gids

© Vivat.be 2020