Cosmetica: weg van minerale oliën!

Wist je dat je dagcrème derivaten van aardolie bevat? Dat alle meest verkochte merken gebruikmaken van hetzelfde ingrediënt? Het gaat over paraffine, een dode en arme vulolie afkomstig uit petroleum die niets goeds brengt voor je huid.


Kijk eens naar de ingrediënten op je pot crème. Er is veel kans dat op de tweede plaats ‘paraffinum liquidum’ staat. Wat is dat? Een goedkope minerale olie uit de petroleumindustrie. Je vindt het ook terug als petrolatum, vaseline of gewoon paraffine.

Fabrikanten gebruiken minerale olie omdat het goedkoop is, stabiel en omdat het een dunne film op de huid plakt. Deze geeft je het gevoel dat je huid lekker gehydrateerd is. In werkelijkheid is het niet meer dan een gevoel, want paraffine brengt niets goeds voor je huid. Het bevat noch essentiële vetzuren noch vitamines. Het is een dode en vulolie. Omdat het je huid niet laat ademen, tast het je natuurlijke huidbarrière zelfs aan.

Paraffine wordt ook bekritiseerd omdat het vervuilend is voor het milieu.

Het is dus beter om het gewoon te vermijden. Hoe? Door simpelweg de ingrediënten van de producten te lezen vooraleer je ze koopt. Je vindt ze vermeld achter het woord INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). De eerste acht ingrediënten die er vermeld worden, zijn opgenomen in volgorde van belangrijkheid. Als een minerale olie op de eerste plaats staat, weet je zeker dat het product niet kwaliteitsvol is, ongeacht het merk.

Kwaliteitsproducten herken je aan goede doeltreffende basisingrediënten zoals glycerine, ureum (ureum), shea boter (Butyrospermum parkii) of plantaardige oliën (Olea europaea, prunus amygdalus dulcis, Corylus avellana, Argania spinosa kernel ...).

Als je er niet wil beginnen om ingrediënten te checken, maar toch geen aardolie op je huid wil aanbrengen, koop je best natuurlijke of biocosmetica met een natuurlabel zoals Cosmebio. Daarin zal je nooit paraffine aantreffen.

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020