Besnijdenis bij mannen: nergens voor nodig

Er is tegenwoordig nogal wat te doen rond de schandelijke besnijdenis van vrouwen, onder het mom van culturele traditie ook in het 'beschaafde' West-Europa nog vaak uitgevoerd. Maar er zijn in de wereld veel meer mannen dan vrouwen die zich laten besnijden hebben. Met minder dramatische gevolgen maar meestal even overbodig.


"Dit is mijn verbond dat gij zult houden tussen Mij en u en uw nageslacht: dat bij u al wat mannelijk is besneden worde; gij zult het vlees van uw voorhuid laten besnijden…” (Genesis 17:10-12)


Het lijdt geen enkele twijfel dat de mannelijke besnijdenis haar oorsprong vindt in religieuze voorschriften. Op basis van bovenstaand fragment wordt bij joodse jongetjes tot vandaag consequent de voorhuid weggenomen, en wel op de achtste dag na hun geboorte. Ooit stelden de rabbi’s zich tevreden met het topje van de voorhuid, maar in de middeleeuwen werd al beslist tot een nog radicalere variant. Om het mannelijk genot in te tomen? De kans is niet denkbeeldig, ook al wordt in religieuze geschriften de nadruk gelegd op reinheid en vooral de verbondenheid met God. Maar waarom zou God ons dat stukje huid hebben meegegeven als het geen enkele functie had, en ook nog eens een broeihaard zou zijn van infecties?

We weten ondertussen dat de voorhuid eigenlijk alleen maar voordelen biedt: bescherming, betere seks, een betere bevochtiging, minder vochtverlies. Het is helemaal niet de bedoeling dat de glans (eikel) blootgesteld wordt aan allerhande wrijvingen, aan zeep, aan zonnestralen enzovoort.


Een besneden penis is ook veel minder gevoelig dan een volwaardig orgaan, en het zal vooral dàt zijn waar de pilaarbijters, van welke religie dan ook, oren naar gehad hebben. In het Victoriaanse tijdperk vond de besnijdenis ingang in Engeland, en van daaruit in de Verenigde Staten. De ingreep moest voorkomen dat de mannen al te veel zouden masturberen, wat volgens sommigen een ware plaag zou geworden zijn. In de puriteinse VS werd besnijdenis al gauw de norm. Rond 1970 was zo’n 90% van alle Amerikaanse mannen besneden.

De seksuele revolutie heeft er voor gezorgd dat het onderwerp eindelijk weer bespreekbaar werd, en dat het nut en het doel van een besnijdenis eindelijk in vraag konden gesteld worden. Vandaag zou het aantal besneden penissen in de States nog amper de helft bedragen.


Ook de profeet van de islam, Mohammed, was besneden. Een moslim is niet verplicht om zich te laten besnijden, maar het is en blijft wel een teken van lichamelijke en geestelijke reinheid. In de 17de eeuw moesten mannen in Turkije vaak hun penis laten zien omdat alleen de christelijke inwoners destijds belastingen moesten betalen. Tot vandaag gaan besnijdenissen in Turkije gepaard met rituelen en feestelijkheden. Ook in de Belgische moslimgemeenschap komen dergelijke religieuze besnijdenissen nog vaak voor.


Dokter Keersmaeckers heeft enkel ervaring met kinderen. “Kinderen worden besneden omdat de voorhuid te nauw is. Het velletje geraakt niet over de eikel. Dat geeft uiteraard ook problemen bij het plassen, dus in dat geval is besnijdenis zeker een nuttige ingreep. Er wordt ook besneden als zich onder de eikel infecties voordoen, aan het smegma dus, het vuil dat zich daar ophoopt. Heel soms moet ik een frenulotomie uitvoeren, het wegsnijden van het frenulum dus, omdat het gescheurd is.”


Zijn besneden penissen schoner?
Keersmaeckers: “Ja. Er komt veel minder peniskanker voor onder besneden mannen, en een besneden penis kan ook geen kanker doorgeven aan de vrouw. Het smegma zou cancerogeen zijn. Joodse vrouwen krijgen hoogst zelden baarmoederhalskanker. Maar wat de natuur zo goed gemaakt heeft, moet je in principe niet wegnemen. Wie zich goed wast, heeft geen enkele reden om zich te laten besnijden. En als het dan toch moet, om medische redenen, doe ik het zo conservatief mogelijk. Zo weinig mogelijk wegnemen dus, zodat de eikel nog goed bedekt blijft. Soms krijg ik oudere mannen op bezoek met een penis die vooraan helemaal toe zit. Komt soms al een jaar etter uit en zo. Dat kom je natuurlijk alleen tegen bij simpele mensen, en bij pastoors. Als je dan die voorhuid wegneemt, ontdekt zo’n man plots een nieuwe wereld. Maar ik heb ook al meegemaakt dat er onder dat vel een kanker zat. Penis eraf natuurlijk. Heb ik al een keer of vier moeten doen.”
Hoe zeg je zoiets tegen een man?
Keersmaeckers: “Dat zou je nog verbazen. Ik heb ooit de penis moeten afzetten van een man die daar blijkbaar geen enkel probleem mee had. Aan seks deed hij al lang niet meer, en voor de rest had hij toch alleen maar last van zijn orgaan. Drie keer heb ik tegen die man gezegd wat ik ging doen, en hij knikte alleen maar, alsof het hem geen bal interesseerde.”

Bij sommige primitieve stammen is de besnijdenis van mannen zonder meer een vorm van mishandeling, zoals ook miljoenen vrouwen die nog dagelijks moeten ondergaan. De Nandi (Oost-Afrika) gebruiken gloeiend ijzer om de voorhuid weg te schroeien. De Dowayo’s (Kameroen) stropen de hele huid van de penis, tot aan de wortel. De Aboriginals maken een incisie van de eikel tot de wortel, om hun solidariteit te betonen met de vrouwelijke menstruatie, zo luidt de traditionele verklaring. De ingreep zou ook een verwijzing zijn naar de tweekoppige penis van de kangoeroe.


En wat gebeurt er dan met al die voorhuiden? In sommige culturen worden ze bewaard en gecultiveerd. De Poro’s (Liberia) drogen en koken de voorhuiden, waarna jonge vrouwen ze moeten opeten. De jongens moeten op hun beurt de clitoris en de kleine schaamlippen van de besneden meisjes verorberen. De voorhuid van Jezus Christus zou zich in de Middeleeuwen in de abdijkerk van Coulombs bevonden hebben, nabij Chartres. Een vrouw zou er zich zelfs mee bevrucht hebben. Over haar nakomelingen is niets bekend.

Alle info over besnijdenis
Besnijdenis & wellness

    







© Vivat.be 2020