Ben je flexitariër?

Dit nieuw woord is een mix tussen 'vegetariër' en 'flexibel'. Een flexitariër eet vooral plantaardig voedsel zoals granen, groenten en fruit maar kan daarnaast af en toe gerust een stukje gevogelte, vis of mager vlees eten.


Een flexitariër eet dus af en toe een stuk vlees. Het kan voor sociale redenen zijn (om het niet moeilijk te maken bij vrienden of in het restaurant), familiale redenen (men zegt niet nee tegen oma's braadkip) of zelfs gewoon voor voedingsredenen (eiwitten zijn belangrijk). Hij eet gemiddeld minstens vier dagen per week geen vlees. Dit is precies wat voedingsdeskundigen al jaren aanbevelen.

Gewoon gezond eten

De flexitariër eet dus gezond. Veel seizoensgroenten en fruit, ongeraffineerde granen en geen industriële of verwerkte producten. Eigenlijk is z'n levensstijl ook milieuvriendelijk. Echt waar? Terwijl hij z'n consumptie van vlees vermindert, gaat er ook minder koolstof in de atmosfeer. De productie van rundvlees is immers een van de belangrijkste emissiebronnen van broeikasgassen.

De flexitariër doet eigenlijk alles goed! Dankzij z'n voedingswijze blijft hij slank, behoudt hij een lagere bloeddruk en maakt hij minder kans op hartafwijkingen, diabetes, prostaatkanker en darmkanker. Dit allemaal zonder frustratie ... .

Melody De Visscher









© Vivat.be 2020