Belgen trakteren zich dagelijks onnodig op een chemische cocktail

Chemicaliën die in poets- en wasproducten voorkomen, zijn ongezond en vaak ook onnodig. Heel wat Belgen beseffen dat deze producten schadelijk zijn, maar toch veranderen ze hun aankoopgedrag niet.


Uit een studie uitgevoerd in december 2012 door IVOX* blijkt dat 45 % van de Belgen beseft dat poetsproducten schadelijke stoffen bevatten en dat 50 % hier ook bij stilstaat. Toch veranderen mensen hun poets-, was- en aankoopgedrag niet. 

De schuld ligt een beetje bij de mensen zelf. Bijna 70 % van de mensen houdt bijvoorbeeld van schuim in het afwaswater. Daarvoor moeten er schuimversterkers aan de samenstelling van het product toegevoegd worden. Reinigen kan echter wel perfect zonder schuim.

Een ander voorbeeld: mensen houden ervan dat een schoonmaakproduct een frisse geur nalaat. Maar een derde gelooft niet dat deze geur na een poetsbeurt betekent dat je het schoonmaakproduct inademt. Het zijn nochtans vluchtige organische stoffen (VOS) die schadelijk en onnodig zijn. Verder gelooft 1 op 2 Belgen niet dat poetsproducten aan bestek, bad, kledij en vloer blijven kleven.

Meer en meer mensen hechten belang aan milieuvriendelijke producten, maar ze kopen ze niet altijd. In plaats daarvan gebruiken ze nog steeds klassieke poetsproducten en bovendien gaan ze er onbezonnen mee om. Vroeger kuisten mensen met handschoenen aan, terwijl nu 85 % van de Belgen de afwas doet zonder handschoenen, 54 % van de Belgen het toilet vaak schoonmaakt zonder handschoenen en 82 % de vloer kuist zonder handschoenen.

De fabrikanten menen dat de hoeveelheden chemicaliën die aan poets- en wasproducten toegevoegd worden te klein zijn om bezwaarlijk ongezond te zijn.We vergeten hierbij echter dat we dagelijks niet één maar meerdere producten gebruiken. Ze vormen dus een chemische cocktail met andere schadelijke stoffen.

Waarom zou je die onnodige risico’s nemen? Er bestaan vandaag genoeg gezonde en milieuvriendelijke alternatieven. Ecover, internationale pionier in ecologische was- en schoonmaakproducten kiest voor "grondstoffen die ontwikkeld worden volgens de logica van de natuur en die per definitie meer in harmonie zijn met het eigen biosysteem van de mens”, zegt Tom Domen, Innovation Manager van het merk.Ecover heeft een uitgebreid aanbod van afwas-, was-, poets- en verzorgingsproducten die vervaardigd zijn op basis van plantaardige en minerale grondstoffen. Ze zijn snel en volledig biologisch afbreekbaar en reinigen doeltreffend, zonder gebruik te maken van schadelijke stoffen.

* IVOX studie uitgevoerd op vraag van Ecover, steekproef bij 2750 mensen

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020