Azijn voor alles en nog wat

Een fles azijn zou je altijd in huis moeten hebben. Het is het huishoudhulpje bij uitstek! Het heeft honderden toepassingen in huis en voor de gezondheid.

 


Wat is azijn? Azijn kan gemaakt worden met behulp van de bacterie Acetobacter gebruikt bij oude wijn, vergist appelsap of andere vergiste producten. De resulterende azijn heeft een aangename geur en smaak. Azijn kan ook chemisch gemaakt worden. Dan wordt hij bereid door aceetaldehyde, afkomstig van alcohol (ethanol), te laten oxideren. Geur- en smaakstoffen worden er aan toegevoegd.

Voor in huis

Azijn is het huishoudhulpje bij uitstek! Het is onder andere een efficiënt schoonmaakproduct. Reinigen met azijn is niet alleen economisch maar ook veilig en milieuvriendelijk. Het is een uitstekend ontsmettingsmiddel, en kan ook gebruikt worden als luchtververser en reinigingsmiddel dat vet en zeepschuim reinigt, minerale ophopingen verwijdert, en bacteriën en schimmels bestrijdt. Het verwijdert ook kalk: wrijf je kranen, koffiezet, waterkoker of douchekop met azijn in en ze zien er uit als nieuw.

Azijn is ook ideaal om glas schoon te maken. Voor je ramen gebruik je één deel azijn op 5 delen water; voor je bril gebruik je onverdunde azijn.

Als je afvoer niet zo fris ruikt, giet je er een glas azijn in en laat je daarna water lopen. Als je afvoer verstopt zit, doe je er eerst een glas soda in en daarna een glas witte azijn. Met dat mengsel zijn je leidingen op een paar minuten weer proper. Ook ontvetten kan met azijn: voeg een beetje azijn toe aan je afwas- of vaatmachine. Dat is trouwens ook goed voor de apparatuur.

Om je muurtegels en je plinten te ontvetten, wrijf je ze met een beetje azijn op een vod in.

Ten slotte is azijn ook goed om te ontsmetten. Denk er dus aan voor het toilet of om je snijplanken proper en ontsmet te krijgen.

Het heeft veel voordelen: azijn is niet giftig, zacht voor de handen, laat geen strepen na, is milieuvriendelijk en goedkoop.

Voor de gezondheid

Bovendien heeft azijn ook medicinale toepassingen. Hij verbetert het metabolisme, bevordert de spijsvertering, helpt de slechte cholesterol te verlagen, voorkomt huidvlekken bij veroudering, verlicht hoofdpijn, bestrijdt voetschimmels en huidontstekingen, verlaagt de bloeddruk, enzovoort.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat azijn een natuurlijke bron is van onder andere vitaminen en mineralen, enzymen, aminozuren, pectine en beta-caroteen.

Er bestaan verchillende boeken over alle toepassingen van azijn.

Meer info? Het Grote Azijnboek van Emily Thacker.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020