Atletenvoet

Hoewel ze niets te maken hebben met een gebrek aan hygiëne hebben schimmelziekten aan de voeten een nefaste impact op sociaal vlak omwille van de slechte geur die de voeten gaan verspreiden. De bekendste schimmelziekte draagt de benaming atletenvoet. Maar men moet niet per se sportief zijn om ze op te lopen!


Hoe krijg je last van atletenvoet?

Deze schimmelziekte is vrij besmettelijk en men loopt ze meestal op door op blote voeten rond te lopen op warme en vochtige openbare plaatsen. Sportzalen, zwembaden en tropische paradijzen gelden dan ook als risicogebieden. Het dragen van schoenen en kousen gedurende een groot deel van de dag veroorzaakt transpiratie die de vorming van dermatofytose begunstigt en verergert.

De belangrijkste symptomen zijn

  • jeuk en een branderig gevoel,
  • irritaties,
  • het loskomen van droge huidschilfers (vooral tussen de 4de en 5de teen).

In de ergste gevallen kan de schimmel uitzetten en de nagel bereiken die vervolgens verdikt en van kleur verandert (geel- en bruinachtig), en er kan zich etter ophopen onder de nagel. In dat geval is het de hoogste tijd om een arts te raadplegen. Opgepast, diabetici moeten een arts raadplegen vanaf het verschijnen van de eerste symptomen, want hun voeten zijn verzwakt door de schade aan aders en zenuwen.

Enkele tips voor een gezond leven voor de voeten

Om de verspreiding van de schimmelziekte te vermijden of af te remmen enkele tips : na het wassen van je voeten zorgen dat je tussen je tenen goed afdroogt. Je kan transpiratie voorkomen door de voeten met talk te behandelen. Verder kun je best lederen schoenen dragen (synthetische materialen laten geen verluchting toe in de schoenen) en katoenen sokken (om dezelfde reden). Het is ook aan te raden regelmatig van schoenen te veranderen om ze te laten verluchten en je sokken te wassen op 60° om de schimmels te elimineren. Onnodig te zeggen dat je elke dag een ander paar sokken moet aantrekken! Vanaf het moment dat het weer het toelaat kun je best open schoenen dragen, die de voeten beter laten ademen.

Daarnaast kan men opteren voor voetbaden in azijn of talk vervangen door natriumbicarbonaat. Er bestaan specifieke producten die de schimmels vernietigen. Sommige zijn vrij te verkrijgen in de apotheek. Alles wat het transpireren van de voet helpt tegengaan, zal atletenvoet helpen voorkomen. Als na een behandeling van 15 dagen geen zichtbare verbetering optreedt, moet je een arts raadplegen. Deze zal je vervolgens een lokale en orale behandeling voorschrijven tegen de schimmels.

 

© Vivat.be 2020