Apothekers maken balans van je gewicht op


Overgewicht dingt naar de titel van kwaal van de eeuw. De gestage toename van zwaarlijvigheid bij de jeugd voorspelt enkel onheil. Hoe zit het met jouw extra kilootjes? Advies van je apotheker kan zeker geen kwaad.

 

Tot eind september kan je bij 117 zelfstandige apothekers te lande terecht om je Body-Mass Index te laten berekenen. De BMI geldt als een eenvoudige maar betrouwbare waardemeter voor onder- en overgewicht. De indicator geeft de verhouding weer tussen je lengte en gewicht. Samen met de bloeddruk helpt de BMI overgewicht persoon per persoon te beoordelen en adviseren.

De deelnemende apothekers delen het logo van IASIS. Volgens deze vereniging zou 47% van de Belgen in meer of mindere mate kampen met overtollige kilo's lichaamsvet. 14% van de bevolking lijdt aan obesitas en hun aantal blijft toenemen. Volgens de waarnemingen van IASIS komt overgewicht voor bij 20% meer jongeren dan 10 jaar geleden. Het aantal gevallen van obesitas bij de jeugd steeg in die periode zelfs met 27%.

De vereniging voor obese patiënten Bold verleent zijn steun aan de BMI-operatie en hoopt zo bij te dragen aan een grotere, individuele bewustwording rond de gevolgen van overgewicht. IASIS wijst erop dat diabetes van het type 2 in 61% van de gevallen aan obesitas te wijten is. Obese patiënten lopen ook meer risico op hypertensie, hart- en bloedvatenaandoeningen, slaapstoornissen en bepaalde vormen van kanker.

 

De adressen van alle deelnemende apothekers:

www.iasis.be

Bold:

www.boldnet.be


 


 

© Vivat.be 2020