Alternatieve geneeswijzen: een overzicht

De gemiddelde Belg geeft per jaar zo’n slordige 410 euro uit aan geneesmiddelen.  Toch zetten heel wat mensen tegenwoordig ook de stap naar alternatieve geneeskunde. Wanneer je een verkoudheid of een dip hebt, zijn pillen immers niet altijd even efficiënt. Daarom sommen wij de meest gebruikelijke én minder bekende alternatieve geneeswijzen voor u op.


Acupunctuur

De oorsprong van deze geneeswijze ligt in het Oosten. Het is een oeroude manier van genezen waarbij wordt uitgegaan van de stelling dat lichaam en geest van de mens in verbinding staan met de natuur. In het Westen denken de mensen wel een stuk rationeler en willen ze de werkelijke resultaten van een behandeling eerst zien voordat ze het geloven. Bewijsmateriaal genoeg, want steeds meer effecten van acupunctuur zijn bewezen:

 • Wanneer u last heeft van een tenniselleboog, is acupunctuur de beste therapie.
 • Bij migraine, hoofdpijn en zelfs allergieën kan acupunctuur verlossend werken.
 • Deze manier is ook zinvol wanneer u zich moet laten behandelen voor hartfalen en angina pectoris.
 • Wanneer u last heeft van een misselijk gevoel en/of brandend maagzuur, diarree en aambeien.

Bij ons is deze methode vooral bekend om zijn pijnverzachtende effecten, maar nog veel meer kwaaltjes zijn met behulp van acupunctuur weg te krijgen. Mentale en emotionele klachten zoals depressies en stress kunnen behandeld worden met deze alternatieve aanpak.  Ook als complementaire behandeling scoort deze geneeswijze hoog.

Homeopathie

Een andere welbekende alternatieve geneesmethode is de klassieke homeopathie. Tegenstanders beweren dat het oplichterij is en dat alle middelen een placebo-effect hebben, terwijl diegenen die ervoor te vinden zijn, claimen dat het een goede aanvulling is op de 'normale' geneeskunde. In principe kan een persoon van iedere leeftijd met gelijk welke kwaal naar de homeopaat.

Wanneer je voor het eerst naar een homeopaat gaat, word je aan een serieus vraaggesprek onderworpen. Door het gesprek komt de dokter alles over jou te weten en dat is nodig om het geschikte geneesmiddel te kunnen vinden. Het kan namelijk dat vijf personen met buikpijn allemaal een ander geneesmiddel nodig hebben. Als afsluiter van het gesprek selecteert de homeopaat het geneesmiddel dat het beste aansluit bij de klacht én bij de persoonlijkheid van de patiënt. Na ongeveer 4 weken vindt de evaluatie plaats.

Binnen de homeopathie zijn twee stromingen te onderscheiden. Er zijn huisartsen die homeopathische middelen gebruiken als aanvulling op de gewone medicijnen. Terwijl de klassieke homeopaat een ander beeld heeft over ziek en gezond zijn. Hij probeert een volledig beeld te krijgen van de patiënt. Het genezingsproces richt zich vervolgens op de genezende capaciteit van het lichaam zelf. Daarbij worden sterk verdunde oplossingen, zoals bijvoorbeeld arsenicum, gebruikt. Het genezingsproces kan op deze manier ook wat langer duren, maar eens genezen is je weerstand groter.

Algemene klachten die homeopathie kan oplossen:

 • verkoudheid en griep (hoesten),
 • oorontsteking,
 • blaasontsteking,
 • brandwonden,
 • menstruatieproblemen.

Ook emotionele klachten zijn goed te behandelen, enkele voorbeelden:

 • angsten,
 • depressie,
 • gedragsproblemen (ADHD),
 • huidklachten,
 • slaapproblemen.

Hypnotherapie

Iedereen weet ongetwijfeld wat hypnose is. Het lijkt op het eerste gezicht misschien wat beangstigend. Ten slotte leg je je bewustzijn even in de handen van de therapeut. Toch kan de trance waarin je raakt bij een sessie voor verschillende doeleinden helpen. Onder professionele begeleiding krijg je namelijk meer inzicht en controle over onbewuste reacties. Wanneer de patiënt zich voor de therapie inzet en gemotiveerd blijft, kunnen op korte termijn reeds positieve resultaten worden behaald. Uiteraard is het ook afhankelijk van hoe diep de klacht is genesteld. Hypnotherapie is ook een goede methode in combinatie met andere vormen van therapie. De werkzaamheid kan door beide vormen namelijk worden versterkt. De vijf volgende puntjes duiden aan voor wat een dergelijke behandeling handig kan zijn:

 • psychische problemen zoals nervositeit, angsten en fobieën oplossen;
 • psychosomatische klachten zoals hyperventilatie en maag- en darmklachten  vermijden;
 • seksuele problemen uitklaren;
 • lichamelijke klachten verzachten;
 • genezingsprocessen versnellen.

Magneettherapie

Deze therapie versterkt het zelfgenezende vermogen van het lichaam door middel van kleine magneetjes. Magneettherapie is trouwens ook pijnstillend doordat zij voor een betere doorbloeding zorgt. Het bloed neemt de energie op die de magneet uitstraalt. Vervolgens komt deze energie in de bloedbaan terecht en geeft zij de rode bloedlichaampjes een energetische opkikker. De rode bloedcellen kunnen weer goed stromen en door hun vernieuwde energie verkeren ze weer in een betere status om zuurstof op te nemen en afvalstoffen af te scheiden. Het gezuiverde en vitale bloed komt daarna in alle cellen terecht. Die cellen zetten op hun beurt het lichaam aan tot herstel via de zelfhelende capaciteit die het lichaam heeft. De weerstand wordt gestimuleerd, de cellen verjongen zich beter en de patiënt ervaart minder pijn.

Magneettherapie wordt niet als geneesmiddel erkend. Daarom is het altijd handig om een huisarts te contacteren bij ernstige klachten. De magneten kunnen wel als ondersteuning gebruikt worden bij onder meer:

 • reumatische pijn,
 • maagproblemen,
 • bloeduitstortingen,
 • de bevordering van de herstelperiode na een operatie,
 • botbreuken.

Zwangere vrouwen waarvan de dracht nog pril is, vermijden best enige vorm van magneettherapie. Ook personen met een pacemaker en andere elektronische hulpmiddelen zoals insulinepompjes komen best niet in aanraking met deze therapie. Het is ook aan te raden om de magneten uit de buurt te houden van audio - of videocassettes, kaarten met magnetische strips en vliegtuigen.

Ozontherapie

De laatste therapie die hier wordt besproken, is een medische behandeling waarbij de dokter direct of indirect ozongas op het lichaam laat inwerken. Ozongas is een gas dat in de dampkring aanwezig is. Het ontstaat in hogere luchtlagen, doordat de ultraviolette straling van de zon inwerkt op de zuurstof die aanwezig is in de dampkring. Het gas wordt gemaakt in een toestel waarin zuurstof en elektrische hoogspanning met elkaar in contact worden gebracht. Ozongas is een zuurstof die een extra dosis energie aan het lichaam toevoegt. Er bestaan verschillende vormen van ozonbehandeling, maar de meest toegepaste is de ‘grote-eigenbloed-behandeling’. Via een klein prikje in een ader wordt 100 of 200 ml bloed opgevangen in een steriele, luchtledige fles, waar een ontstollingsmiddel in zit. Vervolgens wordt het ozongas bij het bloed gevoegd. Het bloed wordt dan via een infuus terug gegeven aan de patiënt, zodat de ozon door het hele lichaam circuleert. Een dergelijke behandeling duurt twintig tot dertig minuutjes en kan tot tweemaal in de week worden toegepast. Om resultaat te boeken zijn er twee tot zes sessies nodig. De vier voornaamste klachten die heel goed met deze therapie bestreden kunnen worden zijn:

 • spanningsgerelateerde problemen zoals hyperventilatieklachten, maar ook vermoeidheid, hoofdpijn, burn-out.
 • psychische problemen zoals depressies, fobieën, paniek, traumaverwerking.
 • functionele problemen van houding, adem, stem en beweging
 • spanningsproblemen met specifieke somatische oorzaak: klachten bij hart- en longpatiënten, maar ook bij mensen met neurologische of inwendige orgaanproblemen.

Uiteraard is een ernstige ziekte zoals kanker niet alleen met één van deze methodes te genezen, maar het kan wel een hulp zijn. De belangrijkste drijfveer van gelijk welke kwaal is en blijft je eigen geest. Door volledig achter de gekozen therapie te staan en voldoende vertrouwen te hebben, word je gesterkt als mens. Wanneer je een alternatieve geneeswijze met reguliere middelen combineert, moet je het beste uit beide halen, maar vooral uit jezelf. Dit staat garant voor een goede genezing.

© Vivat.be 2020