10 tips om beter te slapen

Vier op tien Belgen heeft een slaapprobleem. Stress, tv of pc op de kamer, een slechte slaaphygiëne: we kennen de oorzaken. Waarom doen we er dan niks aan? (Behalve pillen slikken als bezetenen.)


Weinig kwalen, ziektes of afwijkingen ondermijnen de gezondheid zo sterk als slaapproblemen. En daar hebben wij, Belgen behoorlijk last van. Uit een recente studie van het onderzoeksbureau Ipsos blijkt dat vier op tien mensen in dit land 'een reëel slaapprobleem' hebben. Ze hebben minstens drie keer per week moeite om in te slapen. Ze worden te vroeg wakker. Ze slapen te weinig. En wat doen we daaraan? We grijpen meteen naar een paardenmiddel: slaappillen. Nergens in Europa worden zoveel benzodiapines naar binnen gewerkt als in België. Een groot deel van de bevolking is verslaafd aan deze hard drug maar beseft het zelf niet.

Terwijl slaapproblemen vaak heel gemakkelijk voorkomen kunnen worden. Een beetje gezond verstand volstaat om weg te zinken in een gezonde slaap.

1. De ideale temperatuur in een slaapkamer is tussen 16 en 18 graden. De verwarming kan dus het grootste deel van het jaar gewoon uitblijven.

2. Een slaapkamer dient om te slapen en te beminnen. Weg met die tv, die laptop en andere elektronische toestellen. Maar ook die verslaving willen veel mensen al lang niet meer opgeven.

3. Handhaaf de regelmaat in je slaappatroon. Ga elke dag rond hetzelfde uur naar bed, of dat nu 9 uur 's avonds is of 4 uur 's ochtends.

4. Koop een goede matras, als je die nog niet hebt. Je zou verbaasd zijn hoeveel verschil dat kan maken. Als je op één uitgave niet bespaart, laat het dan je matras zijn.

5. Drink geen alcohol, koffie of zwarte thee voor het slapengaan.

6. Verlucht iedere dag je kamer, en draai om de 6 maanden je matras om.

7. Respecteer een min of meer vast slaapritueel. Probeer iedere dag zowat hetzelfde te doen: lezen, een warm bad nemen, een kop warme melk drinken...

8. Eet geen zware of gekruide maaltijden voor je gaat slapen maar zorg ook dat je geen honger hebt.

9. Beweeg! Overdag natuurlijk niet net voor je gaat slapen.

10.Verander je leven. Stress is voor een groot deel verantwoordelijk voor onze slaapproblemen.

© Vivat.be 2020