Pesticiden verbieden om bijen te beschermen

Neonicotinoïden, die bij de meest gebruikte pesticiden ter wereld horen, vormen een acuut gevaar voor honingbijen, blijkt uit een recent rapport van het Europese Agentschap voor de Voedselveiligheid (EFSA). Enkele Europese landen vaardigden al een verbod uit; Natuurpunt vraagt nu dat België hetzelfde doet.


Het EFSA stelt in het rapport duidelijk dat deze middelen schadelijk zijn voor de bijen. In de pollen en de nectar van de planten die ermee behandeld worden, zouden er schadelijke residu’s achterblijven. Het agentschap raadt daarom aan om de stoffen alleen nog op planten te gebruiken die niet aantrekkelijk zijn voor bijen, zoals suikerbieten, maar niet meer op planten zoals maïs of zonnebloemen.

Europarlementsleden Kathleen Van Brempt (sp.a) en Bart Staes (Groen) vragen om de regelgeving bij te sturen en neonicotinoïden uit de markt te halen. De bijenpopulaties kregen namelijk al grote klappen, en dat bijen massaal verdwijnen kan verstrekkende gevolgen hebben voor onze voedselvoorziening. Italië, Frankrijk, Slovenië en Duitsland vaardigden al een verbod uit tegen neonicotinoïden. Natuurpunt vraagt dat de Belgische beleidsmensen dat voorbeeld te volgen.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020