“Chaudfontaine is het ijkpunt van alle drinkwaters”

Het regent in Chaudfontaine, een dorpje op een boogscheut van Luik. Ooit zal deze regen geheel gezuiverd en op natuurlijke wijze verwarmd weer uit de aarde tevoorschijn komen. “Ik kan wetenschappelijk aantonen dat het water van Chaudfontaine langer dan 60 jaar onderweg is,” zegt Jean-Louis Cornay, hoofd R&D (research & development)van Chaudfontaine “Dat water is dus uit de lucht gevallen voor de jaren ’40 van de 20ste eeuw. Toen was er nog geen radioactieve vervuiling, werden er nog geen pesticiden gebruikt en zaten er nog amper zware metalen in de grond.”


Het is het orgelpunt van een fascinerend betoog over de natuurlijke kwaliteiten van het water dat in Chaudfontaine (‘Warme Bron’) uit de grond komt. We zitten in het restaurant van het Château des Thermes, twee jaar geleden afgebrand maar met subsidies van de gemeente weer in oorspronkelijke staat uit de as herrezen. Ook de baden, de gastenkamers en de andere faciliteiten van het kuuroord kregen een facelift en geven de thermen eigentijdse klasse en elegantie. Die Chaudfontaine het laatste decennium toch wat ontbeerde, niet alleen door de opkomst elders in het land van luxueuze wellness- en verzorgingscentra maar ook door een mislukt investeringsproject. Een Nederlandse zakenman had het gemeentebestuur weten te verleiden met een ambitieus project vol waterdromen. Een waterwellnessparadijs wilde hij in Chaudfontaine laten bouwen, in de buurt van de huidige thermen. Maar plots was de zakenman met de noorderzon verdwenen en bleken de plannen volstrekt onrealiseerbaar. Het is een kater die het dorp nog altijd niet helemaal verwerkt heeft, maar met de restauratie van de thermen en de geleidelijke verfraaiing van het centrum lijkt er nu toch een nieuw tijdperk aangebroken.

En er is natuurlijk altijd nog, aan de andere kant van het dorp, de fabriek van Chaudfontaine, de producent van natuurlijk mineraalwater. Het bedrijf heeft bijna dertig jaar niet meer deftig geadverteerd maar Chaudfontaine is nog altijd het op één na meest verkochte watermerk van België. En een begrip in heel de wereld. Jean-Louis Cornay: “Chaudfontaine is het enige thermale water dat in alle opzichten ideaal beantwoordt aan de gezondheids- en drinkbaarheidsnormen van water. Niet alleen in België, maar in heel Europa, misschien zelfs in de wereld. In elk geval in alle landen die ik al ooit bezocht heb, en tot dusver heeft ook nog nooit iemand mij tegengesproken. De samenstelling van Chaudfontaine-water is op natuurlijke wijze perfect evenwichtig. Het Pierre et Marie Curie Laboratorium in Parijs gebruikt trouwens onze waterstalen om ieder jaar de internationale standaard vast te stellen. Chaudfontaine is het wereldwijde ijkpunt van alle drinkwaters.”

  • Thermen van Chaudfontaine
  • Chaudfontaine, de gemeente
  • Chaudfontaine, het water
© Vivat.be 2020