Zonnig dak, schoon dak

Dankzij het project 'Zonnen voor meer natuur' maakten reeds 700 leden van Natuurpunt gebruik van de mogelijkheid om zonne-installaties te kopen aan voordelige prijzen. Sinds 2010 klopt het project ook aan bij scholen, organisaties en gemeentes voor het uitrusten van grote gebouwen.


Eind augustus 2010 stelden Natuurpunt en zonnepaneelspecialist Linea Trovata het eerste grote dak van het project 'zonnen voor meer natuur' voor, dat van de Sint-Martinusbasisschool in Lubbeek. Tijdens de opendeurdag van de school konden alle bezoekers informatie krijgen over de geplaatste zonnepanelen.

De eigenaar verhuurt het dak van de Lubbeekse school aan Linea Trovata en heeft de mogelijkheid om goedkoop elektriciteit, geproduceerd door de zonnepanelen, aan te kopen. Door dit systeem kan een eigenaar maximaal genieten van de voordelen van zonne-energie. zonder zelf de kost van de investering te moeten dragen.

Grote daken gezocht

Sinds de opstart in oktober 2008 leverden de gezamenlijke inspanningen van Natuurpunt en Linea Trovata al 700 particuliere zonneprojecten op. Sinds 2010 gaan ze ook voor het grotere werk.

Als het over grotere oppervlaktes gaat is ook het investeringsbedrag groter en gelden er andere regels. Om te vermijden dat praktische problemen ertoe leiden dat zonovergoten daken ongebenut blijven, biedt Linea Trovata aan de investering zelf te dragen. In ruil krijgt de eigenaar een huurprijs, en eventueel ook goedkope groene stroom.

Per geïnstalleerd paneel maakt Linea Trovata ook nog een sponsorbedrag vrij voor de aktiviteiten van Natuurpunt.

Het bouwproject in Lubbeek in woord en beeld

Alle praktische info over het aanbod van 'Zonnen voor meer natuur'

 

© Vivat.be 2020