Sparen en uw spaargeld anno 2009

Door de beurscrisis spaart de Belg als nooit tevoren. De regering besloot in april om de regelgeving aan banden te leggen, maar veel banken proberen de nieuwe regels te omzeilen. Hoe zit dat nu precies met sparen anno 2009?

 


Sinds de beurscrisis, najaar 2008, is de Belg als een gek gaan sparen, in die mate zelfs dat de spaarboekjes in ons land nog nooit zo gevuld waren. Mensen durven immers niet meer te beleggen, en ook met grote uitgaven wachten ze liever op zekerder tijden.
Onlangs werden er nieuwe richtlijnen voor het spaarboekje ingevoerd. De rente werd begrensd op drie procent, de getrouwheidspremie werd beperkt en de aangroeipremie werd gewoonweg afgeschaft.

Is het dan nog wel nuttig dat we met z’n allen zo hard sparen? De rente op een klassieke spaarrekening bij een grootbank is immers zeer laag, en ze daalt nog steeds. Maar er zijn tips om die rente te verhogen, in sommige gevallen zelfs te verdubbelen.

Om te beginnen open je het beste een internetrekening. De rente op zo’n online rekening is veel hoger dan op een klassieke bankrekening. De meeste mensen moeten even een drempel over, maar als je een computer bezit (en wie doet dat niet tegenwoordig) is de rest eigenlijk kinderspel. Ook bezorgdheid om de veiligheid van internetbankieren is ondertussen voor niets meer nodig. Ga dus snel naar uw bankkantoor en regel zo’n online rekening, vaak wordt uw rente in een klap verdubbeld.

Verder loont het om even rond te kijken bij andere banken. Wie ‘bankhopt’ met verstand, kan zijn rente nog een keer meer dan verdubbelen! Er zijn altijd wel kleinere banken, zoals Landbouwkrediet of Rabobank, die speciale acties doen of nieuwe soorten bankrekeningen in het leven roepen. (Op die manier proberen banken de nieuwe regels van april te omzeilen.) Belangrijk hierbij is, dat u te allen tijde aan uw geld kunt, om zodra er weer een betere spaarmethode opduikt uw geld te verhuizen.
Op het internet krijgt u actueel advies over sparen en hulp bij het ‘bankhoppen’ op de site

www.spaargids.be
.

Op diezelfde site kunt u ook kijken of uw bank wel de hoogste rente biedt. De Belg is op dit gebied niet zo’n durfal: meestal blijven we bij het oude vertrouwde. Nochtans loont het om resoluut te kiezen voor een tweede spaarrekening bij een bank die een hogere rentevoet biedt.

Een overzicht van de rentevoeten bij alle Belgische banken is ook te vinden bij de spaargids:

http://www.spaargids.be/sparen/spaartarieven.html

Ellen Wielandt









© Vivat.be 2020