De trukendoos van de oplichters

Ze zijn op je spaarpot uit. Met 'ze' bedoelen we de oplichters die je de hemel op aarde beloven om toch maar aan je centen te kunnen zitten. Als je niet de schare gedupeerden wil vervoegen kun je beter uit je doppen kijken en attent zijn voor de indicatoren die een poging tot oplichting aankondigen.


Mirakels bestaan niet: als je gesprekspartner je buitensporige, abnormale en wonderbaarlijk hoge rendementen voorspiegelt ligt de oplichting om de hoek te loeren. De voorzichtigheid gebiedt ook van geen vertrouwen te stellen in zogenaamde 'confidentiële' beleggingen, contacten vanuit een 'exotisch' land en zeker vanuit fiscale paradijzen. Hetzelfde geldt voor voorstellen om te beleggen in exotische producten (grondstoffen, containerhandel, aandelen voor co-eigenaarschap in boomplantages in het Amazonegebied of in Afrika), kunstvoorwerpen, onroerend goed in het buitenland. Als je je terughoudend opstelt, bestaat de kans dat men je voorstelt om een kleine som te beleggen 'om te proberen' : de kans is groot dat je dit geld nooit meer terugziet!

Zeker wanneer je gesprekspartner zich nogal agressief opstelt en je per se wil aanzetten om onmiddellijk te beslissen, zonder dat je de kans krijgt om er even over na te denken of zelfs de meest elementaire informatie na te trekken, kun je er zeker van zijn dat er een addertje onder het gras is. Sommige oplichters deinzen er zelfs niet voor terug hun doelwit te bedreigen, bijvoorbeeld met de dreiging dat het slachtoffer indien hij niet toehapt op een zwarte lijst zal terechtkomen.

Daar oplichters per definitie over de nodige dosis lef beschikken, zullen ze niet aarzelen om hun target te bevestigen dat ze voor hun activiteiten geen vergunning nodig hebben van de Commissie voor het Bank- en Financiewezen.

Inlichtingen

Commissie voor het Bank- en Financiewezen
(CBF)
Dienst "controle van de perimeter" 
Louizalaan 99 - 1050 Brussel
Tel. 02/535.59.10 - fax : 02/535.59.30 - E-mail :
peri@cbf.be

Jiri Pragman

© Vivat.be 2020