Ecocheques: een groot succes!

De ecocheques worden uitgegeven door bedrijven aan hun werknemers om duurzame producten te kopen. Je kan ze ruilen tegen bio-eieren, een fiets, een waterpomp, een treinabonnement, ... . De voordelen? Ze hebben een dubbele impact: zowel op de economie als op het milieu.


Het idee van ecocheques ontstond in 2008 met de economische crisis en de opwarming van de aarde als achtergrond. Het doel was de koopkracht van de werknemers te verhogen via het verlenen van een aantrekkelijk fiscaal voordeel en tegelijkertijd de aankoop van duurzame producten te bevorderen.

Heel veel voordelen

De ecocheques zijn vrijgesteld van loonbelasting, zowel voor het bedrijf als voor de werknemer. De uitkering is 100 % omdat er geen persoonlijk werknemersaandeel afgetrokken wordt. Nog een 'plus': de ecocheques worden niet maandelijks toegewezen, zoals het geval is met maaltijdcheques, maar in één keer. Het maximaal bedrag per jaar is 250 euro.

Een dubbele impact

De totale impact van ecocheques op de Belgische economie is zeer positief! In 2009-2010 genoten bijna 2 miljoen werknemers van ecocheques voor een waarde van 224 miljoen euro. Het marktonderzoekbureau Idea Consult vergeleek de economische impact van het verstrekken van ecocheques met de betaling van een nettoloon dat gelijk zou zijn aan de waarde van de ecocheques. Resultaat: de ecocheques genereren een meerwaarde van maximaal 29 miljoen euro voor de economie.

Ook op het vlak van het milieu hebben de ecocheques hun voordelen bewezen. Sodexo heeft berekend dat de vijf producten die het vaakst gekocht worden met ecocheques de CO2-uitstoot met meer dan 41.000 ton verminderen. Dit is gelijk aan de CO2-uitstoot van liefst 15.000 families in België!

Een andere studie werd uitgevoerd door het bedrijf CO2logic, gespecialiseerd in het berekenen en compenseren van CO2-uitstoot. In een schatting van de tien meest aangekochte producten met ecocheques blijkt dat de de economische douchekop, die jaarlijks een besparing met zich meebrengt van 109 euro per gezin en 8366 ton CO2 voor heel België, het populairst is.  (MELODY: ik neem aan dat 109 euro per gezin is en 8366 ton CO2 voor heel België? Indien niet, moet je het herschrijven)

Nuttige en duurzame aankopen

In totaal kunnen ecocheques uitgewisseld worden in 7000 winkels, zowel in grote supermarkten als in kleinere gespecialiseerde winkels. Wat je ermee kan kopen? Voedsel van biologische landbouw, milieuvriendelijk wasmiddel, ecologisch toiletpapier, ... . Ze kunnen ook dienen voor grotere aankopen zoals een waterput, een fiets, houten meubels met het FSC-label, een elektrische scooter, ... . Je kan ze ook omruilen tegen treinkaartjes (NMBS en Eurostar), busreizen of een verblijf in een ‘groen’ hotel.

Misschien denk je dat ecocheques alleen maar goed zijn om meer geld uit te geven en dat al deze duurzame producten en diensten eigenlijk niet nuttig zijn?  Dan heb je het mis. Het OIVO, Centrum voor Onderzoeks-en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties, zegt dat een Belgische familie gemiddeld 2625 euro per jaar uitgeeft aan producten en diensten die kunnen worden betaald met ecocheques.

www.ecocheques.be

www.eco-pass.be

Melody De Visscher









© Vivat.be 2020