Pas op voor shouldersurfing!

Ben je geld uit de muur aan het halen? Wees dan voorzichtig voor 'shouldersurfers', dieven die aan een geldautomaat over je schouder meekijken bij het intikken van je persoonlijke pincode.


Shouldersurfers zijn oplichters die proberen je pincode te ontcijferen wanneer je geld haalt uit een geldautomaat. Volgens de federale gerechtelijke politie werken de daders in kleine groepen en maken ze in België jaarlijks honderden slachtoffers. Ze slaan overal toe, maar vooral in en rond de grote steden. Het gebeurt meestal in selfbanks, tijdens weekends en wanneer de loketten gesloten zijn, maar het werd ook al in winkels, restaurants en warenhuizen opgemerkt.

De politie en de federatie van de financiële sector (Febelfin) vragen de consumenten alert te zijn bij het gebruik van bankkaarten. De oplichters proberen verschillende technieken om het slachtoffer af te leiden. Ze kunnen u bijvoorbeeld heel vriendelijk en beleefd aanspreken om u te verwittigen dat "u een bankbiljet op de grond hebt laten vallen". Ze vragen ook vaak informatie precies op het moment dat u geld opneemt.

Febelfin adviseert de code steeds discreet in te tikken. Banken werken ook aan het probleem door een waarschuwingsberichtje op de schermen te schrijven, spiegels te plaatsen of nog bredere wanden rond het scherm te bouwen.

Wordt uw kaart toch gestolen, bel dan meteen naar Card Stop op het nummer 070 344 344 om de kaart te blokkeren, en verwittig vervolgens uw bank.

www.cardstop.be

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020