Pas op voor clickjacking

Het zogenaamde 'clickjacking' is een soort oplichting via het internet waarbij gebruikers worden verleid om door te klikken naar sites waarin kwaadaardige codes verborgen zitten.

 


Misschien ben je al zo'n nepvideo tegengekomen. Meestal dragen ze een verleidelijke titel zoals 'ze gaat naakt naar het werk' of 'de kleinste hond ter wereld'. Om ze te zien, moet je op een gekleurd pictogram klikken. De website zegt dat dit is om zogenaamde 'spam' te bestrijden. Eenmaal je dat gedaan hebt, ontdek je dat de video niet bestaat of over iets helemaal anders gaat. En ondertussen heb je deze video aan andere surfers aanbevolen. Hoe? Het gekleurde pictogram diende daarvoor, maar was gemaskeerd door 'hackers'. Erger: door deze klik hebben de hackers misschien ook toegang tot je computer.

Clickjacking gebeurt op het internet in het algemeen en vaak op Facebook. Het OIVO nodigt internetgebruikers uit om onbekende websites niet te openen en extra voorzichtig te zijn met rare video’s.

De meeste van de webbrowsers, zoals Mozilla Firefox of Internet Explorer, beschikken over tools om hun gebruikers te beschermen tegen clickjacking. Bij Mozilla Firefox, bijvoorbeeld, moet je een extra plug-in installeren (NoScript3).

In geval van fraude, kan je een klacht indienen op de website

www.ecops.be
, die dankzij gedetailleerde klachten het probleem beter kan aanpakken.

© Vivat.be 2020