Lier is FairTradeGemeente

Dankzij haar inspanningen rond fair trade en lokale, duurzame voeding is de stad Lier de 100e FairTradeGemeente in België.


 


Eind november kreeg Lier de felbegeerde titel van FairTradeGemeente uitgereikt. De stad is een modelvoorbeeld in haar proces op weg naar deze titel.

Lier startte de campagne op 15 september 2008. Enkele weken later, tijdens de Week van de Fair Trade, organiseerde de stad een streekeigen actie ‘bokes met choco uit het Zuiden’. Ruim duizend pendelaars kregen dan aan het station Lier een heerlijke boterham mét boodschap.

Nu reeds doen 11 winkels en 11 horecazaken mee aan de campagne, daarnaast engageren ook 5 Lierse scholen zich om eerlijke handel via het aankoopbeleid en het educatief aanbod in de aandacht te brengen. Het grootste private kinderdagverblijf in de binnenstad kregen de Lierenaars ook mee, alsook het rust- en verzorgingstehuis en enkele jeugdbewegingen. Tot slot brachten ze het Voedselteam, de Bioboer & de Bioshop extra in de aandacht.

FairTradeGemeente is een campagne gesticht door de verenigingen Max Havelaar, Oxfam-Wereldwinkels, Vredeseilanden en 11.11.11. Het is een uitstekend instrument om via 6 criteria zowel de eigen stadsdiensten en het stadspersoneel te sensibiliseren als zoveel mogelijk inwoners, handelaars, scholen, bedrijven en verenigingen.

Behalve de stad Lier zetten twee op drie Vlaamse gemeenten belangrijke stappen in de campagne FairTradeGemeente. Langs Franstalige zijde, twee jaar na de lancering van de campagne Communes du commerce équitable, is in september de eerste eretitel aan de stad Bergen overhandigd.

Ook op internationaal niveau kent de campagne een groot succes: in meer dan 20 landen vind je ze terug. Begin 2011 wordt de 1000e titel verwacht.

Info :

www.fairtradegemeenten.be

© Vivat.be 2020