Financiële crisis: van grote bank tot kleine spaarder
De fundamentele reden van de financiële crisis is hebzucht. Gouden handdrukken voor de bankdirecteuren, beurswinst voor de aandeelhouders, meer rente voor de spaarders. Waarom zouden we anders zo gefixeerd zijn op ons geld?
Sommige buitenlandse internetbanken boden amper een half procent meer rente dan hun Belgische collega's. En toch achtten tienduizenden Belgen het nuttig en nodig om hun spaargeld daar te parkeren. Toch al zo rijk (of spaarzaam) dat ze duizenden, tienduizenden euro's opzij kunnen zetten, wilden ze daar ook nog eens die halve procent extra rente bovenop. Avonden lang hebben ze zitten zoeken naar de rendabelste bank. Verstandig of hebzuchtig?
Plots moesten we allemaal aandelen kopen. Wie niet mee op de kar sprong, was een loser. Money makes the world go round, en wie die draaimolen aan zich liet voorbijgaan, zou straks niet van de vetpotten kunnen snoepen. Zelfs als je niet wilde beleggen, deed de bank dat wel voor jou, in allerhande ondoorzichtige formules, onder het mom van pensioensparen en levensverzekeringen. Is ons immers niet aangepraat dat we later voor onszelf zullen moeten zorgen? Wie heeft ons zo bang gemaakt dat we heel ons leven bezig zijn met geld oppotten voor later? De mensen die zelf aandelen hebben in al die fondsen. Hebzucht of verstand?
Een gouden handdruk heet in Amerika een golden parachute. Gewone stervelingen krijgen een ontslagvergoeding. Ook als ze hun werk zo slecht gedaan hebben dat het bedrijf door hun toedoen bijna failliet gaat? Vijf jaar loon, ook al werken ze er nog maar een paar maanden? Gewone mensen worden vergoed volgens anciënniteit. En dan te weten dat al die ontslagen CEO's toch al tot de rijkste klasse behoorden. Een beetje eergevoel is hen blijkbaar volkomen vreemd. De hebzucht heeft het definitief gewonnen van het verstand. Het hart is al veel langer teloor gegaan.
Het nieuws over de financiële crisis beroert maar een klein deel van de wereldbevolking, het meest hebzuchtige deel. Wie geen geld heeft, hoeft er zich ook geen zorgen over te maken. (Karel Michiels)