FairFin richt Ministerie van Financiële Alternatieven op

Op 19 december opent FairFin het Ministerie van Financiële Alternatieven. De organisatie vindt dat de overheid beter kleinschalige en ethische alternatieven zou ondersteunen in plaats van grootbanken die de uitschuivers opstapelen.


FairFin voert campagnes die Belgische banken en het publiek informeren en aanzetten om anders om te gaan met geld. Daartoe voert de organisatie onderzoek naar onverantwoorde of schadelijke investeringen van Belgische banken en brengt het duurzame bankproducten in kaart.

Veel van de kleinschalige en ethische alternatieven waarover FairFin spreekt, bevinden zich nu nog in een niche van de financiële sector. Met de juiste steun kunnen deze volgens FairFin uitgroeien tot systeemrelevante spelers die stabiele bouwstenen vormen voor een gezonde financiële sector. Een sector die bijvoorbeeld niet om de haverklap gered moet worden met belastinggeld. Of waar plaats is voor Belfius als een openbare bank met een duidelijke maatschappelijke missie.

FairFin stelt echter vast dat deze hervormingen amper op de politieke agenda te staan, en besloot het daarom zelf te doen. Op 19 december gaat het Ministerie voor Financiële Alternatieven plechtig van start. Iedereen is welkom. Vanaf 9u30 staat de koffie warm in het gebouw van de Franstalige zusterorganisatie Réseau Financement Alternatif (Rue Botanique 75, 1210 Sint Joost Ten Noode, vlakbij metro Botanique). Om 9u45 start een korte actiebriefing voor alle eenmalige medewerkers van het ministerie. FairFin roept iedereen op om in kantooroutfit te komen en een favoriet kantoorartikel mee te brengen. Eventueel met een sticker van zijn of haar organisatie erop.

Lees meer over FairFin op

www.fairfin.be
of bekijk het filmpje over het ministerie op
www.fairfin.be/ministerie
.

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020