Een nieuwe boiler nodig?

Op 1 januari 2007 hadden 855 Brusselaars al een zonneboiler thuis. Hij brengt hetzelfde comfort als een conventionele ketel maar de levensduur is veel langer. Je krijgt dus veel meer waar voor je geld.


In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dekt een zonneboiler maximaal 70 % van de behoefte aan warm water van een gemiddeld huishouden over een periode van 1 jaar. Dit betekent een jaarlijkse besparing van 200 tot 400 liter stookolie of kubieke meter aardgas, en meteen ook enkele honderden kilo CO2 minder in de atmosfeer.
Niet genoeg zon in België? Verkeerd antwoord! Zonlicht hoeft niet, daglicht volstaat, zelfs als de hemel bewolkt is.

Hoe werkt het?

Meestal komen de thermische zonnecollectoren op het dak van de woning. Ze zetten de zonne-energie om in warmte, die het water in uw reservoir verwarmt. De zonneboiler wordt gekoppeld aan je traditionele waterverwarmer. Is het water niet warm genoeg? Dan levert die laatste de extra energie die nodig is.

Hoeveel kost het?

De prijs? Ongeveer 6.000 €, plaatsing inbegrepen, maar het Gewest, de federale overheid en sommige gemeenten komen financieel tussenbeide met premies of belastingvermindering. Uiteindelijk wordt meer dan 50 % van je investering gedekt!

Meer info over financiële hulp vind je op de volgende websites:
Vlaanderen:

www.energiesparen.be

Lastenverlaging:

www.minfin.fgov.be/portail2/fr/themes/dwelling/energysaving/index.htm

Foto : www.ese-solar.com

© Vivat.be 2020