Crowdfunding: voor wie?

Heb je een project maar niet voldoende middelen om die droom waar te maken? Leg het uit op een crowdfundingwebsite, vind honderden mensen die een klein bedrag willen investeren en krijg zo je financiering!


Crowdfunding kan je vertalen als 'collectieve belegging'. Het werkt als volgt: je vraagt gewone burgers, zoals vrienden en kennissen maar ook onbekenden, om in jouw project te investeren. Crowdfunding wordt meestal gebruikt voor projecten die geen traditionele financiering (van banken, investeerders, …) kunnen krijgen.

Het kan een muzikant zijn die z'n eerste album wil produceren, een journalist die graag een reportage in het buitenland wil maken, een activist die ervan droomt een ecologische campagne op te zetten, een filmmaker die op zoek is naar een producent, ...

In feite is crowdfunding niet nieuw. Het concept wordt al lang gebruikt door humanitaire organisaties, maar vandaag is de populariteit stijgende. Waarom? Omdat je via internet, en in het bijzonder via sociale netwerken, enorm veel mensen in een korte tijd kan bereiken.

De crowdfundingwebsites Sonicangel.com (Belgisch) en Sellaband.com zijn gespecialiseerd in muziek. Tenpages.com is voor boeken, Sandawe.com is specifiek voor stripverhalen en Voordekunst.nl is voor kunst in het algemeen. Op Kickstarter.com vind je tal van creatieve projecten in verschillende categorieën.

Eendert welke droom je hebt, je kan hem werkelijkheid maken via één van deze websites. Surfen dus, en veel succes ermee!

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020